Artiklar

Eva Biaudet vill trygga ett starkt och handlingskraftigt EU

– EU måste hitta nya gemensamma lösningar för att trygga finansiering för både Ukraina och den gröna omställningen. SFP förhåller sig positivt till fler majoritetsbeslut för att trygga en stark union, så att inte några få länder skall kunna förlama EU.

Biaudet hade önskat klarare besked och stöd för direktivet om företagsansvar

SFP har länge arbetat för en ambitiös lag om företagens samhällsansvar på EU-nivå. Idag fastställde stora utskottet Finlands ståndpunkt.

Eva Biaudet ställer upp i EU-parlamentsvalet 2024

– Vår omvärld står inför stora utmaningar som påverkar vår framtid. Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar oss alla från de största länderna och de minsta byarna. Det behövs beslutsfattare med erfarenhet, passion och kunskap för att tillsammans ge Europaparlamentet handlingskraft att visa vägen till ett livskraftigt EU, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Biaudet: Satsningar för mänskliga rättigheter, människorättskämpar och kultur speciellt viktiga i dessa tider

Riksdagens finansutskott har idag godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget och fördelningen av den så kallade ofördelade reserven, eller ”julklappspengarna”. Riksdagsledamot Eva Biaudet är speciellt nöjd över satsningarna på medborgarorganisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, människorättskämpar och kultur.

Biaudet: Våld mot kvinnor och flickor är en skamfläck i vårt samhälle

Sexuella och könsrelaterade trakasserier samt våld är en del av vardagen för många flickor och kvinnor.

Biaudet: EU måste stärka sin snabbinsatsförmåga

Riksdagsledamot Eva Biaudet höll idag gruppanförande under riksdagens remissdebatt om statsrådets redogörelse om försättande av en militär avdelning i hög beredskap som en del av den EU-stridsgrupp som ställs upp av Frankrike, Belgien och Finland för beredskapsperioden 1.1–30.6.2024. I sitt gruppanförande betonade Biaudet vikten av internationellt samarbete och ansvar.

Biaudet ställer upp för omval till partifullmäktigeordförande

Riksdagsledamot Eva Biaudet ställer upp för omval till partifullmäktiges ordförande. Biaudet har lett partifullmäktige sedan 2018.

Biaudet: Glad för att Finlands och Sveriges Nato-processer fortsätter i takt

Riksdagens utrikesutskott har idag gett sitt betänkande om regeringens proposition om Finlands anslutning till Nato.

Biaudet: Nödvändigt att öka på rättsvårdens resurser

Riksdagen förde idag remissdebatt om statsrådets redogörelse om rättsvården. I sitt gruppanförande lyfte riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) fram de satsningar regeringen gjort och att det är ett arbete som måste fortsätta under kommande regeringsperiod.

Biaudet: Fred är något vi måste jobba för

FN:s främsta uppgift är att bevara världsfreden. Idag då vi firar FN-dagen påminns vi om FN:s betydelse och att FN idag har en viktigare roll än någonsin. Rysslands kärnvapenhot och deras invasion i Ukraina har fullständigt förändrat det internationella säkerhetspolitiska läget.

Biaudet: Finland bör binda sig till en feministisk utrikespolitik

Riksdagen förde idag en remissdebatt om statsrådets redogörelse om jämställdhetspolitiken.

Biaudet: Två länder som står för fred, demokrati och frihet, tar nu tillsammans ett steg mot Nato-medlemskap

Riksdagen har idag fört en responsdebatt om Statsrådets redogörelser om Finlands anslutning till Nordatlantiska fördragsorganisationen och om förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön. Riksdagsledamot Eva Biaudet betonade i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande Finlands framtida Nato-profil och det goda samarbetet med Sverige.

Biaudet ställer upp i riksdagsvalet

Riksdagsledamot Eva Biaudet kandiderar i riksdagsvalet 2023.

Biaudet: Postens prissättning hotar mediemångfalden och drabbar särskilt Hufvudstadsbladet

Riksdagsledamot Eva Biaudet har lämnat in ett skriftligt spörsmål om postens prissättning och risken för minskad mediemångfald i huvudstadsregionen.

Eva Biaudet: Sanktioner behövs för att stoppa våldet

– Vi stöder EU:s beslut att med gemensam kraft, i bredd med Storbritannien och USA, verkställa kraftiga ekonomiska motåtgärder mot Ryssland. Om våldet eskalerar bör sanktionerna strängeras. De behöver riktas noga, så att följderna för Putin och hans elit är tillräckliga och effektiva, inkluderande t.ex. banksektorn och energiindustrin. Även om de ekonomiska följderna med säkerhet kommer att kännas hårda även hos oss, kan vi inte tillåta att aggression vinner över dialog och samarbete.

Biaudet: Mänskliga rättigheter måste skyddas varje dag

– Det är i Finlands intresse, att stärka människorättskonventionssystemet i EU, Europarådet, OSCE och FN. För tillfället ifrågasätts det multilaterala samarbetet och regelbaserade människorättssystemet både inifrån och utifrån. Men då det kommer till mänskliga rättigheter, handlar det inte om att hitta kompromisser. Vi bör strategiskt arbeta för att uppfylla de målsättningar vi förbundit oss till och samtidigt stöda människorättsaktivisternas arbete.

Biaudet: Riksdagen ger igen sitt starka stöd för kvinnoorganisationernas arbete

För tredje året i rad befäster riksdagen kvinnoorganisationernas statsstöd vid 918 000 euro, tillsammans för de tre takorganisationerna Kvinnoorganisationernas Centralförbund, NYTKIS ry och Monika-Naiset liitto ry.

Sigfrids och Biaudet: Motivation och lämplighet bör vara kriterier för att utföra värnplikten – inte kön

Idag har den parlamentariska arbetsgruppen som synat framtidens värnplikt publicerat sitt förslag. Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids anser inte att förslaget är tillräckligt ambitiöst och att det ännu är väldigt könsfixerat, även om arbetet gått åt rätt håll. Sigfrids är ändå glad över att SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet starkt fört fram jämlikheten och jämställdheten även om bägge två hade önskat att kommitten föreslår större förändringar.

Eva Biaudet: Det är Finlands uppgift att stöda det internationella multilaterala samarbetet och FN:s position

Riksdagen har idag fört en responsdebatt om Agenda 2030-redogörelsen. Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) betonade i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande vikten av det multilaterala internationella samarbetet och av att höja anslagen för utvecklingssamarbete.

Biaudet: Alla bör ha rätt att definiera sitt juridiska kön

Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) deltog idag i plenumdiskussionen om medborgarinitiativet Oikeus olla – Rätt att vara, som handlar om reformen av translagen.

Biaudet: Migration och mänskliga rättigheter oskiljaktiga i EU

– Migrationen påverkar många faktorer som anknyter till välfärden och tryggheten i samhället, underströk Eva Biaudet i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande i debatten om statsrådets EU-redogörelsen på onsdag.

Biaudet: Anslut Malms flygfält till Sibbo storskogs nationalpark

Idag förde riksdagen remissdebatt om riksdagsledamot Eva Biaudet’s lagmotion om att ansluta Malms flygfält till Sibbo storskogs nationalpark.

Biaudet gläds för ett starkt resultat för SFP i Helsingfors

– Med ett personligt röstetal på 3131 röster och SFP:s resultat på 6,5 % av rösterna i Helsingfors, kan vi verkligen utropa oss till vinnare. Det är ett starkt resultat för SFP i Helsingfors, och det är det bästa resultatet sedan 1996, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Biaudet vill fortsätta leda SFP:s partifullmäktige

Riksdagsledamot Eva Biaudet ställer upp för omval till partifullmäktiges ordförande på partifullmäktige mötet den 30 maj 2021.

Biaudet: Förslaget till ny Sametingslag motsvarar de människorättsrekommendationer Finland mottagit

Arbetsgruppen som förberett en revidering av sametingslagen har presenterat sitt förslag idag den 11 maj. Riksdagsledamot Eva Biaudet har representerat SFP i beredningen.

Eva Biaudet: Finland borde visa att vi hör till EU:s kärna

Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) hoppas att Finlands riksdag i morgondagens omröstning om EU:s återhämtningsfond visar med bred majoritet att vi vill fortsätta agera i EU:s kärna.
I sitt gruppanförande i riksdagen på tisdag konstaterade Biaudet att det spår som diskussionen om Finlands roll de senaste veckorna har tagit inte är bra.

Biaudet: Skriftligt spörsmål om gynekologiska cancerpatienters undersökningar, rehabilitering och psykosocialt stöd

SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet har idag lämnat in ett skriftligt spörsmål om gynekologiska cancerpatienters undersökningar, rehabilitering och psykosocialt stöd.

Biaudet nöjd med krishanteringskommitténs betänkande: Aktivt deltagande rekommenderas

Man kan inte för mycket betona vikten av internationellt ansvar och att vi är ömsesidigt beroende av varandra. Det säger riksdagsledamot Eva Biaudet som har varit SFP:s medlem i den parlamentariska kommittén för krishantering.

Biaudet varnar för covidnationalism

– Pandemin, migrationsfrågan, klimathotet – lika väl som ekonomins återhämtning –kan vi bäst hantera genom samarbete, inte genom en snäv och kortsiktig nationell politik.
Det betonade riksdagsledamot Eva Biaudet i sitt gruppanförande då riksdagen på onsdagen debatterade statsrådets redogörelse om EU-politiken.

Eva Biaudet är SFP:s borgmästarkandidat i Helsingfors

SFP i Helsingfors har idag enhälligt nominerat riksdagsledamot Eva Biaudet till sin borgmästarkandidat i samband med det stundande
kommunalvalet.

Biaudet: Riksdagen befäster kvinnoorganisationernas anslag

Finansutskottet har i sitt betänkande slagit fast att statsstödet till kvinnoorganisationerna befästs vid 918 000 euro.

Biaudet: Solidaritet och mänskliga rättigheter ska vara fokus i reformen av EU:s migrations- och asylpolitik

Stora utskottet tog idag ställning till reformen av EU:s migrations- och asylpolitik. Utrikesutskottet och stora utskottet har särskilt betonat människorättsfrågorna och vikten av rättsskydd när det gäller asylsökande, barn, papperslösa och andra personer i utsatt situation.

Biaudet djupt oroad: Hjälptjänster för kvinnor rapporterar om fullt hus.

I Finland har vi kämpat mot våld mot kvinnor i över 100 år. Coronakrisen kan göra det svårare än förut att nå och hjälpa offren, eftersom våldet ofta sker i hemmet och det fortfarande är svårt för många att anmäla brotten.

Biaudet: Säkerhetspolitik med bred agenda

Finland lägger stark tonvikt vid att aktivt främja de mänskliga rättigheterna, rättsstaten och jämställdheten i sin säkerhetspolitik. Det betonade riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) i riksdagens behandling av statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse på onsdagen.

Eva Biaudet fortsätter som ordförande för SFP:s partifullmäktige

Riksdagsledamot Eva Biaudet fick fortsatt förtroende att leda SFP:s partifullmäktige. Till vice ordförande valdes Elin Blomqvist-Valtonen från Borgå. Partifullmäktige utsågs av partidagen i Vanda under veckoslutet. Parifullmäktiges ordförande och vice ordförande väljs av partifullmäktigemedlemmarna.

Biaudet om EU:s återhämtningsfond: Viktig för jobben – även i Finland

EU:s återhämtningspaket är en lösning av engångsnatur i ett ytterst exceptionellt världsläge. Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) betonar paketets vitala betydelse för Finlands exportinriktade ekonomi, men också för EU som helhet.

Biaudet: Återhämtningsfonden behövs både för ekonomin och klimatkrisen

Coronapandemikrisen är en kris som inte kan stoppas genom att bygga nya murar i Europa, säger riksdagsledamot Eva Biaudet. För att lösa den behövs gemensamma satsningar på tillväxt och återhämtning, framhåller hon.

Biaudet: Förnya finansieringen av EU:s krishanteringsstyrkor

Finansieringsmekanismen för EU:s stridsgrupper borde förnyas nu, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Coronaviruset känner inga gränser – det bör vi inte heller göra.

Riksdagsledamöterna Eva Biaudet (SFP) och Johan Kvarnström (SDP) har undertecknat ett upprop för europeisk solidaritet i dessa svåra tider. Uppropet är undertecknat av 42 nationella beslutsfattare från 25 europeiska länder. I uppropet konstaterar beslutsfattarna att världen aldrig varit så väl rustad för en global pandemi som just nu med tanke på alla starka internationella nätverk och institutioner så som Världshälsoorganisationen (WHO).

Biaudet: Gör inte partipolitik av barnen i al-Hol

– När vi diskuterar de cirka 30 barnen och tio kvinnorna från Finland som hålls i IS-lägret al-Hol i Syrien bör vi utgå från vår grundlag och FN:s konvention om barnens rättigheter. Det finns ingen annan hållbar grund att utgå från.
Det underströk riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) i interpellationsdebatten om al-Hol på tisdagen.

Biaudet välkomnar anslag för språkkurser i svenska inom vård- och omsorgsarbete i Helsingfors

Riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) gläds av att riksdagens finansutskott föreslår ett ökat anslag på 200 000 euro för att förbättra kunskaperna i svenska inom vårdbranschen i Helsingforsregionen. Social- och hälsovårdsministeriet kan nu bevilja särskilda medel för språkkurser och andra åtgärder, för att råda bot på bristen på svenskkunnig personal.

Biaudet gläder sig över Migrationsverkets beslut att behandla på nytt cirka 500 asylansökningar

SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet gläder sig för Migrationsverkets beslut att ta cirka 500 asylansökningar på nytt i behandling.

Biaudet: Öppen insyn när vården ska köpas

Vårdarnas uppgift är entydigt att vara vårdare, betonar Svenska folkpartiets riksdagsledamot Eva Biaudet. Hon lyfter fram de problem som uppstår om privata vårdbolag eller kommunala servicehem rationaliserar bort stödfunktioner.

Biaudet: Barnäktenskap måste kunna upphävas

– Riksdagen har nu godkänt det länge efterlängtade lagförslaget om totalförbud att ingå barnäktenskap i Finland. Det är ett viktigt steg för att i Finland skydda minderåriga, mest flickor mot social påtryckning t.ex vid graviditet , säger Eva Biaudet, riksdagsledamot och lagutskottets viceordförande.

Svenska riksdagsgruppen är bestört över att ILO 169 igen fälls

Det står nu klart att ratificeringen av ILO:s konvention nr 169 om ursprungsfolkens rättigheter inte förs vidare under denna regeringsperiod.

Biaudet: En blind byråkrati får inte avgöra Lappvikens öde

Riksdagsledamot och Helsingfors fullmäktigeledamot Eva Biaudet kräver att Lappvikens verksamhet för att främja mentalhälsa ska bevaras.

Biaudet: Riksdagen stöder kvinnoorganisationerna

Finansutskottet föreslår tilläggsanslag till tre kvinnoorganisationer (Kvinnoorganisationernas centralförbund, Nytkis och Monika Naiset).

Biaudet: Lagutskottet måste lyfta fram familjevåldet

Lagutskottet har behandlat regeringens proposition om ändring av lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt.