Wallin och Thors ministrar

Sfp valde partiordförande Stefan Wallin och riksdagsledamot Astrid Thors till sina ministrar. Wallin blir kultur- och idrottsminister och Astrid Thors blir migrations- och Europaminister.

Ministrarna valdes av riksdagsgruppen på förslag av sfp:s arbetsutskott.

Stefan Wallin har varit miljöminister och minister i utrikesministeriet (nordiskt samarbete) i Vanhanens första regering sedan årsskiftet, då han efterträdde tidigare partiordförande Jan-Erik Enestam. Wallin sitter nu sin första period som riksdagsledamot. Astrid Thors har varit riksdagsledamot sedan 2004 och hon var Europaparlamentariker åren 1996-2004.

– Det är första gången på 16 år som sfp kommer in i utbildningsministeriet. Kultur och utbildning är oersättliga hörnstenar för Svenskfinland. Dessutom passar jämställdhetsfrågor väldigt bra in i vår profil, sade Wallin.

Den andra ministerportföljen innehåller också komponenter sfp alltid stått för internationella frågor och migrationsfrågor. Astrid Thors var glad över att regeringsprogrammet nu har en skrivning om aktiv invandringspolitik.- Sfp var inte bara det första partiet som hade ett miljöpolitiskt program, utan även det första partiet som hade ett invandringsprogram, konstaterade Thors.

På partistyrelsemötet på måndagsmorgonen konstaterade Wallin att sfp har all orsak att vara nöjd med resultatet i regeringsförhandlingarna.- Vi har fört en kampanj som gör att vi kan se oss själva i spegeln också nu efteråt, vi har återtagit mandat och vi har fått två ministerportföljer, sade Wallin.- Punkterna i sfp:s valprogram 100+3 återfinns dessutom långt i det nyskrivna regeringsprogrammet.

Stefan Wallin kultur och idrottsminister, Astrid Thors migrations- och Europaminister


Sfp valde partiordförande Stefan Wallin och riksdagsledamot Astrid Thors till sina ministrar. Wallin blir kultur- och idrottsminister och Astrid Thors blir migrations- och Europaminister.

Läs föregående artikel

Wallin: Kulturminister- samt Europaministerposterna passar sfp:s profil


Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin är mycket nöjd över det uppnådda förhandlingsresultatet som ger sfp två ministerposter och regeringen ett utmärkt program.

Läs följande artikel