Aloite 46 – Neljännen varapuheenjohtajan viran perustaminen

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

Aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Ruotsalaisen kansanpuolueen yhteispiiristä on muutamassa vuodessa tullut aktiivinen ja tärkeä toimija puolueessa. Sillä on ollut muun muassa tärkeä tehtävä siinä, että puolue on viime vuosina osallistunut historiallisiin vaaleihin niin, että sillä on ollut ehdokkaita kaikissa manner-Suomen vaalipiireissä. Yhteispiirillä on jo muutaman vuoden ajan ollut lakisääteinen paikka puoluehallituksessa sekä vaaleilla valittuja edustajia puoluevaltuustossa.

Aloitteen mukaan puolueella olisi aina ollut tapana, että puoluejohdon edustajat edustavat eri piirejä. Mutta kun tarkastellaan lähemmin historiaa, voidaan todeta, että tämä tapa on ollut vasta vuodesta 1998 lähtien. Sitä ennen perinteenä voidaan sanoa olleen tapa, jossa yksi silloisista neljästä rekisteröidystä piiristä ei ollut edustettuna puheenjohtajistossa.

Puolueen varapuheenjohtajan paikkoja ei ole korvamerkitty tietyille piireille, vaan puheenjohtajisto valitaan puoluekokouksessa puolueen sääntöjen mukaisesti. Se, että puolueen puheenjohtajistossa olisi puheenjohtajan lisäksi neljä varapuheenjohtajaa, ei automaattisesti johda siihen, että puolueen kaikki viisi piiriä olisivat edustettuina puheenjohtajistossa.

Päätösehdotus

Aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Aloite 46 – Neljännen varapuheenjohtajan viran perustaminen

Puolueella on ammoisista ajoista lähtien ollut tapana, että puolueen puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa tulevat eri piireistä. Tämä on toiminut hyvin niin kauan, kuin puolueella on ollut neljä piiriä. Puolueen uusin piirijärjestö, Svenska folkpartiets Samkrets – Ruotsalaisen kansanpuolueen Yhteispiiri, perustettiin 8.3.2020, ja tämä piiri jää tämän tavan ulkopuolelle. Piiri edustaa pinta-alaltaan suurempaa aluetta kuin muut piirit yhteensä ja se on paras mahdollisuus puolueelle kasvaa perinteisten ruotsinkielisten alueiden ulkopuolella. Piirillä on toiminta-alueenaan yhteensä kahdeksan vaalipiiriä: Pirkanmaa, Lappi, Keski-Suomi, Satakunta, Savo-Karjala, Kaakkois-Suomi, Häme ja Oulu. Vaikka Yhteispiiri ei millään tavalla koe olevansa lapsipuolen asemassa, ehdotamme, että neljäs varapuheenjohtajuus asetetaan puolueelle. Potentiaalia löytyy, joten tilaisuuteen on tartuttava!

Päätösehdotus

Että puoluehallitus ryhtyy toimenpiteisiin puolueen sääntöjen muuttamiseksi niin, että puolueelle valitaan neljä varapuheenjohtajaa.

Aloitteen tekijä/tekijät

Svenska folkpartiets Samkrets kretsstyrelse – Ruotsalaisen Kansanpuolueen Yhteispiirin piirihallitus