Suomen ja Viron suhde on vahva

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vieraili maanantaina Tallinnassa Viron ulkoministeri Margus Tsahknan kutsusta. Vierailun aikana Adlercreutz  ja Tsahkna keskustelivat muun muassa Suomen ja Viron jatkuvasta vahvasta tuesta Ukrainalle.

– Ukrainan tukemisen jatkaminen on keskeistä – tämä on Suomen yksiselitteinen kanta. Tämä koskee niin sotilaallista kuin humanitääristä tukea sekä jälleenrakennusta. Tässä yhteydessä keskustelimme myös elinkeinoelämän osallistamisesta: yrityksillämmekin on rooli jälleenrakennustyössä, Adlercreutz sanoo.

– Suomen ja Viron välinen suhde on vahva. Nyt kun molemmat maat ovat puolustusliitto Naton jäseniä, suhteemme voi syventyä ja jatkamme sen kehittämistä.

Keskustelussa nousi esiin myös Suomen ja Viron välinen kaasuputki sekä yhteisvoimin tehtävä työ vaurioon liittyvien tietojen varmistamiseksi.

– Putki tulee olemaan poissa käytöstä jonkin aikaa ja vaurion syyn selvittämiseksi  yhteistyö jatkuu. Samalla tarve toimivalle energiayhteistyölle maidemme välillä on edelleen olemassa. Sen kehittämistä jatketaan.

EU:n laajentuminen oli myös esillä. Adlercreutz painotti sitä, ettei kyse ole siitä jos EU tulee laajentumaan, vaan siitä milloin ja miten tämä tapahtuu.

– Harmaalla vyöhykkeellä olevat maat ovat kestämättömässä tilanteessa. Venäjä pyrkii toiminnallaan horjuttamaan näitä maita ja sen kautta vaikeuttamaan niiden liittymistä unioniin. EU:n laajentuminen on niin turvallisuus- kuin geopoliittinen kysymys, Adlercreutz sanoo.

Anders Adlercreutz

Unkarin on aika ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyys

Viime viikolla eurooppaministerit kokoontuivat Luxemburgiin. Kokouksessa Suomea edusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Lue edellinen artikkeli

Vahva pohjoismainen yhteistyö luo turvallisuutta levottomina aikoina

Opetusministeri ja Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson osallistui Pohjoismaiden neuvoston 75. istuntoon Oslossa.

Lue seuraava artikkeli