Bergqvist haluaa nähdä alennetut ja kohtuulliset sähkönsiirtomaksut

Maanantaina YLE julkaisi selvityksen sähköyhtiöiden viime vuosina nousseista sähkönsiirtohinnoista. Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist näkee selvityksen myönteisenä askeleena ongelman ratkaisemiseksi.

Tämä selvitys totea sen, mitä monet suomalaiset ovat kokeneet jo pidemmän ajan – että hinnankorotukset eivät ole olleet kohtuullisia, Bergqvist sanoo.

Sähkönsiirtomaksujen nousu on toistaiseksi perusteltu sähköverkon laajentamisen kustannuksilla sekä investoinneilla, jotka tekevät sähköverkon myrskynkestäväksi. YLE: n selvityksen mukaan nämä investoinnit ovat kuitenkin vain pieni osa kuluttajan todellisesta hinnankorotuksesta.

Niin merkittäviä hinnankorotuksia, mitä viime aikoina on tehty, on oltava perusteltua. Jos hinnat nousevat, investoinnit on tehtävä samalla nopeudella, Bergqvist sanoo.

Hallitusohjelmassa todetaan, että mahdollisuus rajoittaa nykyisestään sähkönsiirtomaksujen vuotuista korotusta tulee selvittää. Bergqvist toivoo, että tämän selvityksen yhteydessä paitsi hillitään hinnankorotukset, mutta myös tarkastetaan järjestelmää kokonaisuudessaan.

Järjestelmässä on selkeä virhe. Kuluttajat ovat jääneet kokonaan yhtälön ulkopuolelle, kun Energiaviraston valvontamalliin tehtiin muutoksia viisi vuotta sitten. Kuluttajien on saatava vastinetta rahalle, Bergqvist sanoo.

Rehn-Kivi: Ravintoloiden rajoituksia on tarkastettava uudelleen

Eduskunnan sosiaali – ja terveysvaliokunta on tänään ja eilen käsitellyt esitystä tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Esitys sisältää muutoksia ja rajoituksia ravitsemistoimintaan. Tarkoituksena on covid 19 – viruksen leviämisen estäminen, joka viime aikoina on tartuttanut useita ihmisiä etenkin baareissa ja yökerhoissa. Esityksessä käsitellään kaikkia baareja, kahviloita ja ravintoloita samalla tavalla. Kansanedustaja ja sosiaali – ja terveysvaliokunnan jäsenen Veronica Rehn-Kiven (RKP) mukaan on tärkeää asettaa rajoituksia ennen taudin vakavaa leviämistä, mutta näkee kuitenkin epäkohtia esityksessä.

Lue edellinen artikkeli

RKP:n ministerit Henriksson ja Blomqvist sote-esityksestä: Uskottava kokonaisuus

Hallitus on päässyt sopuun yhteisestä esityksestä uudeksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseksi. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo ensimmäisessä kommentissaan näin:

Lue seuraava artikkeli