Bergqvist: Lyhennetään hoitojonoja monipuolisilla palveluseteleillä!

Hoiva&Terveys ja Suomen Yrittäjät järjestivät keskiviikkona vaalikeskustelun julkisen ja yksityisen sektorin roolista sosiaali- ja terveydenhuollossa ja siitä, miten sote-uudistuksen tavoitteet saavutetaan käytännössä. RKP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist korosti tarvetta lisätä yhteistyötä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä.

– Pitkät hoitojonot ovat kuin tikittävä terveyspommi, ja meidän on tehtävä kaikkemme lyhentääksemme jonoja, joita on syntynyt koronapandemian jälkeen, Bergqvist sanoo. 

RKP on jo pitkään kannattanut palvelusetelien käytön lisäämistä, ja nyt on korkea aika kehittää tarjontaa niin, että ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon nopeasti.

– Kun tänä aamuna tarkistin erään yksityisen lääkäriaseman vastaanoton verkkosivuja, löysin 488 vapaata vastaanottoaikaa pelkästään Helsingissä. Ensimmäinen aika klo 8.15 ja viimeinen klo 22.15. Meidän on luotava tapa, jolla ihmiset voivat palvelusetelillä varata aikaa myös yksityisiltä palveluntuottajilta saadakseen apua ja hoitoa.  Jos onnistumme vähentämään hoitojonoja yksityisen sektorin avulla, myös hoito julkisella puolella voi toimia paremmin, koska oikeaa hoitoa tarjotaan oikeassa paikassa, Bergqvist sanoo. 

Pitkien hoitojonojen lisäksi on puututtava myös terveydenhuollon henkilöstötilanteeseen.

– Meidän on myös parannettava terveydenhuollon työntekijöiden työoloja. Heille on annettava paremmat välineet vaikuttaa omiin työtapoihinsa, ja meidän on investoitava parempaan johtamiskoulutukseen ja johtamiseen. Meidän on myös saatava hoitoalan työajat vastaamaan paremmin päiväkotien aukioloaikoja ja koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaa, Bergqvist sanoo.

Adlercreutz: Suuria ratainvestointeja on tarkasteltava kriittisesti

Kaikki suuret junahankkeet tulee käydä läpi ja ne on laitettava tärkeysjärjestykseen. On aivan selvää, ettei meillä ole varaa kaikkiin niihin, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz. Uusia junaratoja suunnitellaan pohjoiseen, luoteeseen ja itään. Meidän olisi nyt tärkeä tehtävä objektiivinen arviointi ja tehdä priorisointia.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Tärkeä päätös Leopardi-talkoista

Saksa on tänään vahvistanut, että Ukrainaan lähetetään Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja. Kansanedustaja Anders Adlercreutz on tyytyväinen, että liittokansleri Olaf Szholz on vihdoin antanut vihreää valoa Ukrainan tehokkaalle tukemiselle.

Lue seuraava artikkeli