Blomqvist ja Adlercreutz tyrmistyneitä päätöksestä lakkauttaa Y-juna

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti iltapäivällä Karjaan ja Helsingin välisen Y-junaliikenteen lakkauttamisesta. Päätös tarkoittaa Inkoon ja Siuntion jäävän kokonaan ilman raideliikennettä.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti iltapäivällä Karjaan ja Helsingin välisen Y-junaliikenteen lakkauttamisesta. Päätös tarkoittaa Inkoon ja Siuntion jäävän kokonaan ilman raideliikennettä. RKP:n kansanedustajat Anders Adlercreutz ja Thomas Blomqvist ovat erittäin pettyneitä ministerin päätökseen. – Päätös on erittäin lyhytkatseinen, ja se vaikuttaa perustuvan kapeaan taloudelliseen ajattelutapaan. Länsi-Uusimaa voi lieventää pääkaupunkiseudun kasvupainetta, ja kuntia on jo pitkään kehotettu rakentamaan rantaradan varteen. Se tarkoittaa myös, että valtion on sitouduttava radan ylläpitämiseen ja sen liikenteen kehittämiseen. Aluekehittäminen ja liikennepolitiikka vaativat pitkäjänteisyyttä, ja niiden edellytykset eivät voi vaihtua hallituskaudelta toiseen, sanoo Blomqvist. – VR ei tule parantamaan kilpailukykyään leikkaamalla ja lakkauttamalla vuoroja. Keskimäärin 265 henkilöä käyttää Y-junaa Siuntiosta päivittäin, mikä on yli kaksinkertainen matkustajamäärä verrattuna muihin lakkautettavissa oleviin asemiin, huomauttaa Adlercreutz. – Länsi-Uudenmaan kunnille oli pari viikkoa sitten luvattu Y-junaa koskeva tapaaminen ministeri Bernerin kanssa. On yllättävää, että ministeri on päättänyt päättää asiasta jo ennen keskustelua alueen edustajien kanssa, sanoo Blomqvist. – Käytännössä päätös ei tarkoita kuin rahan siirtämistä taskusta toiseen. Korvaavia julkisia liikennevaihtoehtoja on joka tapauksessa löydettävä. Toimiva julkinen liikenne on myös ympäristön kannalta tärkeä, ja edellytys Länsi-Uudenmaan kehittämiseksi osana pääkaupunkiseutua, sanoo Adlercreutz.

Neuvottelujen vetäjäksi nainen

Sipilän (kesk) tulisi kutsua uskottu toimija selvitysmieheksi selvittämään työmarkkinoilla kasvavia vastakkainasetteluita.

Lue edellinen artikkeli

Det spårar ur, VR!

Försämringen av tågförbindelserna i Österbotten är ett dråpslag mot statens strategi, som hittills har gått ut på att vara en seriös och miljövänlig konkurrent till flyget.

Lue seuraava artikkeli