Eva Biaudet: Inhimillisyys luo perustan parantumattomasti sairaiden oikeudelle valita arvokas loppu

Eutanasiaa koskevan kansalaisaloitteen tavoitteena on antaa parantumattomasti sairaille ihmisille mahdollisuus päättää elämänsä arvokkaasta päättämisestä tarkoin säännellyissä olosuhteissa. Eduskunta kävi tänään asiasta lähetekeskustelun.

– Kansalaisaloitteessa korostetaan, että eutanasia ja palliatiivinen hoito eivät ole toistensa vastakohtia, vaan molempia tulisi olla saatavilla potilaan tarpeiden mukaan. Suomessa aktiivisen eutanasian tarjoaminen on tällä hetkellä laitonta. Se ei ole mahdollista edes silloin, kun kuolemansairaan ihmisen kivut ovat äärimmäisiä. Eettisestä näkökulmasta kyse on ihmisen oikeudesta päättää elämänsä lopusta ja siitä, miten hän kohtaa kuolemansa, kun kaikki toivo on menetetty. Kenenkään muun henkilön ei pitäisi voida pakottaa ihmistä pitkittämään epäinhimillistä kärsimystä kuoleman edessä, sanoo kansanedustaja Eva Biaudet.

Kansalaisaloitteessa määritellään 12 tiukkaa kriteeriä sille, milloin eutanasiaa voidaan harkita, ja samalla korostetaan, että ketään lääkäriä tai terveydenhuollon ammattilaista ei pitäisi pakottaa suorittamaan eutanasiaa.

– Tämä on syvästi henkilökohtainen asia, ja meidän on luotava laki, joka heijastaa yhteiskuntamme arvoja – suomalainen malli, joka antaa ihmisille todellisen valinnanmahdollisuuden elämän loppuvaiheessa, Eva Biaudet sanoo.

Aloite on saanut vahvaa tukea niin julkisesti kuin osalta lääkärikuntaa. Keskustelu siitä, kuinka lainsäädäntöä tulisi mukauttaa muuttuneisiin asenteisiin jatkuu valiokuntakäsittelyssä.

Norrback & Ingo: Askel kohti tasaisempaa elintarvikeketjua

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle ehdotuksen elintarvikemarkkinalain muuttamiseksi. Keskeisenä muutoksena on elintarvikemarkkina-asiamiehen aseman vahvistaminen. Kansanedustajat Anders Norrback (RKP) ja Christoffer Ingo (RKP) ovat tyytyväisiä siihen, että työ tasapainoisemman elintarvikeketjun puolesta etenee.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Paikallinen sopiminen etenee eduskuntaan

– Hallitus on tänään valtakunnallisena Yrittäjän päivänä hyväksynyt esityksen paikallisen sopimisen edistämiseksi ja sen etenemisestä eduskuntaan. Tämän eteen RKP on tehnyt töitä pitkään. Otamme nyt tärkeän askeleen kohti työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä ja yritysten tuottavuuden parantamista, opetusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo.

Lue seuraava artikkeli