Henriksson: Ilahduttavaa, että oikeusministeri on kuunnellut RKP:tä

Perustamalla ruotsinkielisiä käräjänotaarin virkoja voidaan turvata ruotsinkielinen palvelu tuomioistuimissa myös tulevaisuudessa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen on ilmoittanut ruotsinkielisten käräjänotaarien virkojen perustamisesta kaksikielisiin käräjäoikeuksiin. RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson on tähän tyytyväinen.

− RKP on talven mittaan kertonut oikeusministeri Antti Häkkäselle tilanteesta ja käynyt neuvotteluja asiasta. Olen erittäin iloinen siitä, että hän otti asian vakavasti, Henriksson sanoo.

Yksi niistä monista ongelmista, joka käräjäoikeusuudistukseen liittyy on ollut notaaripaikkojen puuttuminen niiltä, jotka haluavat tehdä tuomioistuinharjoittelunsa pääsääntöisesti ruotsin kielellä.  Ainoastaan Ahvenanmaalla olisi ollut mahdollista tehdä tuomioistuinharjoittelu ruotsiksi. Tämä johtuu siitä, että mannersuomessa ei ole enää uudistuksen jälkeen ainuttakaan käräjäoikeutta, jossa on ruotsi enemmistökielenä.

− Perustamalla ruotsinkielisiä käräjänotaarin virkoja voidaan turvata ruotsinkielinen palvelu tuomioistuimissa myös tulevaisuudessa. Tällä tavalla turvataan, että ruotsia osaavia tuomareita on myös jatkossa. Uutta on, että käräjäoikeuksiin tulee ruotsinkielistä tuomioistuinharjoittelua varten nyt myös ns. kielinotaarin virkoja, jossa vaaditaan erinomaisen ruotsin kielen taitoa, Henriksson sanoo.

− Tällaisina päivinä voi iloita poliittisen työn hedelmistä. Vaikka olemme oppositiossa, oikeusministeri on kuunnellut meitä ja korjannut yhden käräjäoikeusuudistuksen epäkohdista. Haluan kiittää häntä siitä, Henriksson sanoo.

Kielituomareiden lisäksi kaksikielisissä käräjäoikeuksissa on oikeusministeriön mukaan jatkossa ns. kielinotaarivirkoja. Tällaisia kielinotaarin virkoja tulee olemaan yhteensä kahdeksan: Pohjanmaan käräjäoikeudessa kolme, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa kaksi ja Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksissa kussakin yksi.

Adlercreutz asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa

RKP:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz tähtää toiselle eduskuntakaudelle.

Lue edellinen artikkeli

RKP:n Uudenmaan piiri nimesi yksitoista kansanedustajaehdokasta

Uudenmaan piirin kokous pidettiin Kuggomin perinnekeskusessa Loviisassa.

Lue seuraava artikkeli