Henriksson: Suomen lapsiköyhyys on otettava vakavasti

Lapsiköyhyys on Suomessa kasvava ongelma, vaikka yleinen tulotaso on noussut. Lapsiköyhyys on tavallisinta yksinhuoltajaperheissä.

– Emme voi ummistaa silmiämme siltä tosiasialta, että meillä on Suomessa köyhyydestä kärsiviä lapsia. Vähävaraisten lapsiperheiden määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa, sanoo RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Nykyään 20 prosenttia yksinhuoltajaperheistä on pienituloisia, kun taas 1990-luvun puolivälissä osuus oli noin 10 prosenttia. Yksinhuoltajien pienituloisuuden syitä ovat muun muassa työttömyys ja tulonsiirtojen leikkaukset.

– Meidän on otettava tämä ongelma vakavasti. Lapsilisän yksinhuoltajalisää tulisi korottaa. Kuitenkin ensisijaisen tärkeää olisi katkaista yksinhuoltajalisän ja toimeentulotuen välinen yhteys. Ei voi olla niin, että toisen tuen noustessa, toinen tuki samanaikaisesti laskee. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtio antaa toisella kädellä ja ottaa toisella, Henriksson sanoo.

Lapsiperheiden aseman parantamiseen on ollut useita tilaisuuksia, mutta Henrikssonin mukaan hallitukselta ei löydy halukkuutta muutoksen tekemiseen.

– RKP on ehdottanut vaihtoehtobudjetissaan 45 miljoonan euron lisäystä yksinhuoltajaperheiden aseman parantamiseen. Laskelmien mukaan työttömälle yksinhuoltajalle, jolla on kaksi lasta päivähoidossa, jäisi 128 euroa kuukaudessa enemmän rahaa käteen. Tämä korotus auttaa lapsiperheitä heidän arjessaan sekä auttaa ennaltaehkäisemään lapsiköyhyyttä, Henriksson sanoo.

Nylander och Adlercreutz: Ei suomalainen puu syty ruotsalaista puuta helpommin – puurakentamista pitää helpottaa


Kansanedustajat Mikaela Nylander ja Anders Adlercreutz ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen, joka koskee puukerrostalojen palomääräyksistä.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson talousarviokeskustelussa: Sote-uudistuksesta tulossa kallis


RKP:n puheenjohtajan, kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallituksen sote-uudistus ei ole täyttämässä hallituksen omaa tavoitetta sote-kustannusten nousun hillitsemisestä.

Lue seuraava artikkeli