Koordinerade åtgärder krävs efter nedläggningen av SSAB:s fabrik

Nedläggningen av FN-steels stålverk för sex år sedan var förödande för Hangö. Nu läggs ytterligare en fabrik ned, en fabrik som dessutom har uppvisat goda resultat.

På fredagen kom beskedet att SSAB:s fabrik i Lappvik kommer att stängas ner senast år 2020. Svenska folkpartiet i Nyland ser mycket negativt på detta besked. Det är ett hårt slag för Hangö och hela Västnyland.

– Nedläggningen av FN-steels stålverk för sex år sedan var förödande för Hangö. Nu läggs ytterligare en fabrik ned, en fabrik som dessutom har uppvisat goda resultat. Det är en hård smäll för hela regionen, säger Torbjörn Ekholm, fullmäktigeledamot för SFP i Hangö.

Befolkningen i de västnyländska kommunerna minskar. Utflyttningen ökar och dessutom dör det fler personer än det föds. Svenska folkpartiet i Nyland är oroade över denna trend.

– I Hangö och i övriga kommuner i Västnyland är den höga utflyttningen och låga inflyttningen ett stort problem. Att arbetsplatser försvinner förbättrar inte situationen. För att Västnyland ska vara en attraktiv region behövs jobb, säger Ekholm.

Johan Wikström, fullmäktigeledamot i Hangö och kretsstyrelsemedlem i SFP i Nyland, anser att man nu borde se framåt.

– Man borde nu fokusera på koordinerade åtgärder mellan de västnyländska kommunerna, staten och det lokala näringslivet, där man tillsammans funderar på hur man kan sysselsätta dem som nu blir friställda från SSAB.

Adlercreutz: Päästökauppaa tulee laajentaa – tarvitsemme hiilinielumarkkinat


Maanantaina julkaistun YK:n ilmastopaneeli IPCC:n raportin mukaan tarvitaan radikaaleja toimenpiteitä, jotta saamme ilmaston lämpenemisen pysymään alle 1,5 asteen globaalilla tasolla. Adlercreutz yhtyy analyysiin.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Psykisk hälsa måste bli en nationell prioritet


Psykiska problem orsakar mänskligt lidande och miljardkostnader för samhället årligen.

Lue seuraava artikkeli