Merimetsojen suojametsästystä on kiirehdittävä

Nyt on korkea aika, että erityisesti merimetso-ongelman osalta ryhdytään ripeästi kunnon toimenpiteisiin kaikilla tasoilla, kansanedustajat Joakim Strand ja Mikaela Nylander sanovat.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta katsoo, että merimetsojen ja valkoposkihanhien suojametsästystä tulee voida harjoittaa luonnonsuojelulain piirissä. Valiokunta pitää tarpeellisena tätä koskevan sääntelyn toteuttamista mahdollisimman pian. Tämä kirjaus lisättiin mietintöön, kun valiokunta käsitteli metsästyslain esitystä naakan siirtämistä rauhoittamattomaksi lajiksi.

− Merimetsot aiheuttavat suurta haittaa rannikkoalueellamme, ne verottavat ammattikalastajien saaliita, ja ne tuhoavat ulosteellaan pesimissaariensa kasvistoa ja puita. On korkea aika, että sääntelyä helpotetaan ja että merimetson suojelumetsästys voidaan toteuttaa tehokkaalla tavalla, kansanedustaja Mikaela Nylander (r.) sanoo.

Nylander huomautti myös, että suojelumetsästys olisi mahdollista jo nyt, mutta viranomaisten käsittelyajat ovat kohtuuttoman pitkät. Hän mainitsi esimerkkinä, että ELY-keskus käsitteli Närpiön-Kaskisten kalastusalueen hakemusta 18 kuukautta.

− Merimetso-ongelman ratkaisemiseksi edellytän, että merimetson suojaluokitusta muutetaan mahdollisimman nopeasti, ja että hallitus tekee sen samanlaisella tarmolla kuin naakan yhteydessä, Nylander sanoi. Kansanedustajakollega Joakim Strand on samoilla linjoilla.

− On erinomaista, että maa- ja metsätalousvaliokunta mietinnössään nostaa esille myös valkoposkihanhien ja merimetsojen suojametsästystä luonnonsuojelulain piirissä, Strand sanoi eduskuntakeskustelussa. Valiokunta pitää tarpeellisena tätä koskevan sääntelyn toteuttamista mahdollisimman pian. RKP on jo pitkään nostanut merimetso-ongelman esille.

− Pohjanmaan vientirannikon edustajana oli hieno huomata, kuinka moni hyvä kollega eri puolilta Suomea ja yli puoluerajojen nosti tämän merimetso-ongelman esille, Strand sanoi. − Toivon todella, että hallitus mahdollisimman pian ryhtyy toimenpiteisiin merimetson rauhoittamisluokituksen purkamiseksi. Ei voida korostaa liikaa ongelmia, jotka nämä linnut, mutta myös hylkeet, aiheuttavat ammattikalastajille ja Pohjanmaan rannikon väestölle, Strand sanoi.

− Nyt on korkea aika, että erityisesti merimetso-ongelman osalta ryhdytään ripeästi kunnon toimenpiteisiin kaikilla tasoilla.

Henriksson huolestunut eduskunnan tilanteesta – kehottaa malttiin

Maailma ei kaadu vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa mietintöään valmiiksi elokuussa.

Lue edellinen artikkeli

Nylund: Hallitukselta jää paljon rakenteellisia ongelmia ratkaisematta

Suomalaiset yritykset tarvitsevat parhaimpia työntekijöitä menestyäkseen. Suomi tarvitseekin lisää osaajia. Tarveharkinnan poistaminen mahdollistaa työntekijöiden palkkaaminen aloille, joilla nyt vallitsee osaavan työvoiman pula.

Lue seuraava artikkeli