Ongelmat ratkaistava tai Maaseutuvirasto lakkautettava

Ruotsalainen eduskuntaryhmä jättää kirjallisen kysymyksen Maaseutuviraston toiminnasta. Ruotsalainen eduskuntaryhmä esitti viime syksynä vaihtoehtoisessa budjetissaan, että Maaseutuvirasto lakkautettaisiin.

– Maaseutuviraston kykenemättömyys hoitaa tehtäviään aiheuttaa lisäkustannuksia monella maatilalla, ja vaikeuttaa erityisesti yksittäisen viljelijän toimintaa. Laskut erääntyvät, lainakorot lisääntyvät määrällisesti, viivästyskorkoja aiheutuu eikä palveluita voi hankkia. Tilannetta ei todellakaan helpota se, että vuosi 2015 oli maataloudelle taloudellisesti yksi kaikkien aikojen huonommista. Samanaikaisesti viranomaisilla on täydellisen joustamaton suhtautuminen maanviljelijöiden virheisiin, myöhästymisiin jne. Tämä ei voi jatkua. Toivomme, että ministeri Tiilikainen nyt ottaa asiakseen ratkaista ongelmat, sanoo kansanedustaja Thomas Blomqvist.

Vuonna 2015 haetuista tuista on jäänyt maksamatta yhteensä noin 200 miljoonaa euroa. Tuet olisi pitänyt maksaa saman syksyn aikana, mutta niitä siirrettiin joulukuuhun, jolloin ainoastaan osa tuista maksettiin. Aiemmin luvattiin, että viimeinen maksuerä suoritettaisiin huhti-toukokuussa, mutta nyt ulosmaksut uhkaavat viivästyä juhannusviikkoon.

– On täysin käsittämätöntä, että Maaseutuvirasto MAVI jälleen kerran on lykännyt maatalouden tukien maksua. Miten on mahdollista, että MAVI edelleen syyttää teknisiä ongelmia, kun eduskunta on myöntänyt lisärahoitusta nimenomaan näiden ongelmien ratkaisemiseksi? Toiminta on lisäksi ylimielistä, sillä MAVI on tiedottanut asiasta ainoastaan verkkosivustonsa kautta, huomioimatta maanviljelijöiden tilannetta, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä jättää kirjallisen kysymyksen Maaseutuviraston toiminnasta. Ryhmä kysyy mm. mitä hallitus aikoo tehdä turvatakseen ulosmaksut heti, ja mitä hallitus aikoo tehdä, jotta vastaavia viivästyksiä ei tapahdu tulevaisuudessa.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä esitti viime syksynä vaihtoehtoisessa budjetissaan, että Maaseutuvirasto lakkautettaisiin, jotta maanviljelijöiden byrokratian ja hallintotasojen määrä vähenisi.

– Kevyemmillä menettelytavoilla säästetään niin aikaa, rahaa kuin paperityötäkin. Maaseutuvirasto voitaisiin lakkauttaa, jotta maanviljelijät saisivat keskittyä ammattiinsa paperityön sijaan. Tämä tukifarssi alkaa olla viimeinen pisara. Ellei ministeri saa nopeasti ongelmia ratkaistua, tulee maaseutuvirasto lakkauttaa, sanoo kansanedustaja Mats Nylund.

KALLELSE TILL SVENSKA FOLKPARTIET I FINLANDS PARTIDAG 2016

Svenska folkpartiet kallas härmed till partidag i Åbo, Statens Ämbetshus, Självständighetsplanen 2, 20800 Åbo. Partidagen öppnas den 11 juni kl. 9.30.

Lue edellinen artikkeli

SFP söker: Kontaktchef för Egentliga Finlands krets

Tjänsten är ett vikariat för tiden 11.4.2016-30.6.2017

Lue seuraava artikkeli