Perussuomalaisten ahdinko vahingoittaa koko hallitusta

Perussuomalaisten tapa jarruttaa hallituksessa ammattikoulutuksen suurta uudistusta vaatimuksellaan laajentaa vapaaehtoisen kouluruotsin kokeilua puhuu selkeää kieltään.

Puolueen surkea kuntavaalitulos, meneillään oleva puheenjohtajakisa ja kaikki petetyt vaalilupaukset uhkaavat vaikuttaa koko hallituksen toimintakykyyn. Näin totesi Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin avatessaan tänään lauantaina yleispoliittisen keskustelun Varsinais-Suomen RKP:n piirikokouksessa Turussa.

Wallinin mukaan ei tule yllätyksenä, että perussuomalaiset nyt alkavat harrastaa poliittista lehmänkauppaa yhdistäessään kaksi toisiinsa täysin liittymätöntä hallituksen asiaa.

– Kun perussuomalaiset hyvällä ruokahalulla vain kahdessa vuodessa ovat syöneet sanansa kaikkien vaalilupaustensa osalta ja nähneet kannatuksensa puolittuvan, on heidän nyt pyrittävä kaikin keinoin esittämään kenttäväelleen symbolisia voittoja. Kun toinen puolueen puheenjohtajaehdokkaista lisäksi on Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja, on yllätyksetöntä, että maalitauluksi joutuu toinen kotimainen kieli, Wallin sanoo.

Wallin sanoo perussuomalaisten suhteellisuudentajun olevan yhtä laitamyötäisessä kuin heidän vaalituloksensakin. Työllisyydestä, taloudesta tai sote-uudistuksesta puolueella ei ole suurempia näkemyksiä. Suuri kysymys, jolla pelastetaan hyvinvointi ja pannaan kasvuun vauhtia, tuntuu olevan ruotsin kielen aseman alasajo.

– Jos hallituspuolue alkaa sabotoida koko hallitustyöskentelyä oman sisäisen poliittisen ahdinkonsa takia, on vain yksi tapa pysäyttää se. Pääministeri Sipilän on osoitettava johtajuutta ja palautettava järjestys. Se hänen on tehtävä jo hallituksen maanantaina ja tiistaina käytävän puoliväliriihen yhteydessä.

Älkää juosko pää edellä seinään

Hallituksen esitetyn valinnanvapausmallin lausuntokierros sisälsi murhaavaa kritiikkiä koko sote-uudistusta kohtaan. Esimerkiksi kaikkiaan 80 % vastaajista oli sitä mieltä, että hallituksen tavoittelemat säästöt eivät tule toteutumaan.

Lue edellinen artikkeli

Hallituksella traaginen tärkeysjärjestys

Anna-Maja Henrikssonin mukaan kaikkein huolestuttavinta ruotsin kielen opetusta kokeilua koskevassa uutisessa ei ole jo hallitusohjelmassa päätetty kokeilu itsessään, vaan että se osoittaa mikä on hallituksen politiikan tärkeysjärjestys.

Lue seuraava artikkeli