Rehn-Kivi: HPV-rokote suojaamaan tasa-arvoisesti tyttöjä ja poikia

”On tärkeää huolehtia HPV-rokotteen rokotuskattavuudesta ja suojata sekä tytöt että pojat papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä.”

Sunnuntaina 4. maaliskuuta vietettiin kansainvälistä HPV eli papilloomavirus -tietoisuuspäivää. Eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r) peräänkuuluttaa tietoisuuspäivän yhteydessä tasa-arvoista HPV-rokotusta tytöille ja pojille. Kansallisessa rokotusohjelmassa olevan HPV-rokotteen saavat Suomessa toistaiseksi vain tytöt. 

”Tutkimustiedon perusteella papilloomavirus aiheuttaa kohdunkaulansyövän lisäksi myös muita sukuelinten syöpiä, pään ja kaulan alueen syöpiä ja kondyloomaa sekä miehille että naisille. HPV-rokote tulisi nykytiedon perusteella tarjota tyttöjen lisäksi myös pojille ”, sanoo Rehn-Kivi. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan tyttöjen HPV-rokotuskattavuus on Suomessa alle 80 prosenttia. Rokotuskattavuudessa on lisäksi huomattavia alueellisia eroja. Jotta virus voitaisiin hävittää, rokotuskattavuuden on oltava riittävän korkea.

”On tärkeää huolehtia HPV-rokotteen rokotuskattavuudesta ja suojata sekä tytöt että pojat papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä. Suomessa on lisäksi tehty esimerkillistä työtä kohdunkaulan syövän seulonnassa jo vuosikymmenten ajan. Rokote, seulonta ja terveelliset elintavat ovat tärkeimpiä keinoja torjua papilloomaviruksen yleisimmin aiheuttamaa kohdunkaulan syöpää”, sanoo Rehn-Kivi.

 

Henriksson: Hallituksen turvapaikkapolitiikassa tarvitaan suunnanmuutos

Henriksson on hyvin huolestunut, että seitsenlapsista perhettä Loviisassa uhkaa karkotus Irakiin.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Hallituksen sote-aikataulu on epärealistinen

Ymmärtääkseni maakunta joutuu keskittämään hoitoa harvoihin paikkakuntiin ja palvelu huononee.

Lue seuraava artikkeli