Rehn-Kivi: Maakuntien saatava päättää sairaaloistaan

Kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi on huolissaan Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen tulevaisuudesta. HUS:in hallitus tekee päätöksen sairaalan tulevaisuudesta kevään aikana. Rehn-Kivi painottaa sairaalan alueellista merkitystä niin potilasturvallisuuden, kielen, valmiuden kuin maantiedonkin kannalta.

– Länsi-Uusimaa on alueena erittäin laaja, jossa on iso ikääntyvä ruotsinkielinen väestö. Monen suomen kielen taidot ovat heikot ja etäisyyksien ja kielen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että hätäisiä ratkaisuja ei tehdä ja että hyvin toimivia kaksikielisiä yksiköitä ei ajeta alas, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kiven mukaan potilasturvallisuuskin saattaa heikentyä, mikäli ensi- ja erikoissairaanhoitoa keskitetään liikaa. Hoitovalmiutta on oltava eri puolilla myös mahdollisten sairaalabakteeritapausten, virusepidemioiden ja sairastuneen henkilökunnan varalta.

Rehn-Kivi peräänkuuluttaa rauhaa päätöksenteossa ja painottaa, että tulevien maakuntien on saatava päättää siitä, miten sairaanhoito turvataan alueella.

– Viisainta olisi nyt odottaa uutta sote-lainsäädäntöä ja sitten varmistaa, että päivystys Raaseporin sairaalassa saa jatkoa, Rehn-Kivi sanoo.

 

Adlercreutz: Raaseporin sairaala on elintärkeä koko seudulle

Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen tulevaisuus näyttää epävarmalta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus tulee käsittelemään asiaa kevään aikana. Ilman yhteispäivystystä Raaseporin sairaalassa ei voi suorittaa nukutusta vaativia leikkauksia tai tarjota erikoissairaanhoidon päivystystä. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mielestä yhteispäivystystä tulee ehdottomasti jatkaa.

Lue edellinen artikkeli

Norrback: Emme pärjää ilman käteistä

Kansanedustaja Anders Norrback on jättänyt kirjallisen kysymyksen käteispalvelujen saatavuudesta.

Lue seuraava artikkeli