RKP:n eduskuntaryhmä: Kaikille turvapaikanhakijoille henkilökortti

RKP:n eduskuntaryhmä vaatii sisäministeriötä välittömästi myöntämään turvapaikanhakijoille henkilökortit, jotka mahdollistavat pankkitilin avaamisen ja siten työn vastaanottamisen.

Eduskuntaryhmä vieraili tiistaina Kirkkonummen Evitskogin vastaanottokeskuksessa.

– Käytännön esteet turvapaikanhakijoiden työn vastaanottamiselle nousevat taas esiin täällä käydyissä keskusteluissa. Pitkät odotusajat ovat vain osa ongelmaa. Haastavaa on myös pankkitilin avaaminen, mikä puolestaan on edellytys palkan vastaanottamiselle tehdystä työstä, sanoo ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Eduskuntaryhmä painottaa, että turvapaikanhakijoiden tulisi Suomessakin saada työskennellä heti tänne saavuttuaan. Ryhmän Kirkkonummelaisen kansanedustajan Anders Adlercreutzin maanantaina jättämässä kirjallisessa kysymyksessä peräänkuulutetaan hallitukselta nopeita toimia turvapaikanhakijoiden työllistymisen helpottamiseksi ja passivoitumisen välttämiseksi vastaanottokeskuksissa.

Henriksson toteaa, että yhteiskuntamme tulisi keskittyä vähemmän vastakkainasetteluun ja sen sijaan nähdä maahanmuuton tuomat mahdollisuudet. Hän pitää turvapaikkaprosessien oikeudenmukaisuutta ensisijaisen tärkeänä ja huomauttaa, että paras tapa kotoutua nopeasti on päästä mukaan työelämään.

– On myös hallituksen vastuulla viestiä vastakkainasettelua vähentävällä tavalla. Maan henkisestä ilmapiiristä on syytä olla hyvin huolissaan. Nyt tarvitaan yhteisymmärrystä, Henriksson sanoo.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä tukee pakolaispolitiikan pohjoismaista yhtenäistämistä, mutta ei missään olosuhteissa voi hyväksyä Tanskan linjaa. Sen sijaan Suomen viranomaisten tulisi ensi sijassa aloittaa läheisempi yhteistyö Ruotsin kanssa. Tavoitteena tulisi olla yhtenevät turvallisten maiden arviointiperusteet ja perheiden yhdistämiskriteerit.

Eduskuntaryhmä painottaa, että Suomen tulee seurata kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia myös kielteisen turvapaikan saaneiden kohdalla.

– Myös takaisin lähetettäviä tulee kohdella kunnioittavasti.

Asylsökande ska kunna jobba direkt

Vad ämnar regeringen göra för att försnabba och underlätta sysselsättningen av asylsökande, undrar Anders Adlercreutz i ett skriftligt spörsmål han lämnade in i dag.

Lue edellinen artikkeli

Partisekreterare Fredrik Guseff: Fel att flytta kommunalvalet ytterligare

- Vi håller på att hamna in i en valflyttningsfrenesi. Val ska inte flyttas på lösa grunder, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Lue seuraava artikkeli