Tiukkoja toimia muoviroskan vähentämiseksi

Euroopan parlamentti on hyväksynyt lainsäädäntötoimia muoviroskan määrän vähentämiseksi Euroopan merissä.

Haitallisen muoviroskan määrä merissämme kasvaa yhä. Tämän takia niille kertakäyttömuoviesineille, joita esiintyy eniten Euroopan rannoilla ja merissä, ehdotetaan nyt uusia sääntöjä roskaantumisen vähentämiseksi. Yhdessä kadonneiden ja hylättyjen kalastustuotteiden kanssa nämä muovituotteet muodostavat 70% merissä olevasta roskasta. Eri tuotteisiin tullaan soveltamaan erilaisia toimenpiteitä. Niille tuotteille, joissa vaihtoehtoja on jo saatavilla, markkinoille saattaminen kielletään, kun taas muissa tapauksissa säädetään kuluttamisen vähentämistä kansallisella tasolla, asetetaan suunnittelua ja merkintöjä koskevia vaatimuksia tai tuottajien jätehuolto- ja puhdistusvelvollisuuksia.

– Muovin käyttö on tänä päivänä globaalisti katsottuna kestämättömällä tasolla. Tähän on puututtava, ja päivän äänestystulos on selkeä merkki: me EU:ssa haluamme toimia edelläkävijöinä sekä kotona, että globaalilla tasolla, Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP/ALDE) sanoo.

– Muovilla on monia erinomaisia ominaisuuksia, mikä tekee siitä materiaalina niin käyttökelpoisen. Mutta luontoon joutuessa muovi tuottaa ongelmia, erityisesti herkissä meriympäristöissä. Tämän takia on tärkeää, että syynäämme tuotanto- ja kulutustapojamme ja lähdemme vähentämään roskaamista ja turhaa kulutusta. Jotta voisimme saada muutoksen aikaan myös globaalilla tasolla, ei yksin kuluttajien asennemuutos kuitenkaan ratkaise asiaa, vaan tähän vaaditaan monialaista ja poikkitieteellistä yhteistyötä ja toimia, Torvalds jatkaa.

– Tarvitsemme vahvaa tukea tutkimukselle ja yhteistyölle kustannustehokkaiden ja kestävien vaihtoehtojen ja muovia korvaavien tuotteiden kehittämiseksi. Tässä piilee huikea potentiaali, sekä ympäristöä että uusia liiketoimintamahdollisuuksia ajatellen.

Henriksson: Asekauppa Saudi-Arabian kanssa on lopetettava välittömästi

- Suomen asevienti Saudi-Arabiaan on lopetettava samantien, sanoo RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Lue edellinen artikkeli

RKP nimesi ensimmäiset eurovaaliehdokkaansa

RKP nimesi viisi ensimmäistä eurovaaliehdokkaansa kun puoluehallitus torstaina nimesi ehdokkaita kokouksessaan Helsingissä.

Lue seuraava artikkeli