Venevero on todella harkitsematon

Suunniteltu venevero uhkaa viedä enemmän verovaroja kuin mitä sen on ajateltu tuovan. Vero on lisäksi epäreilu, koska se kohdistuu niihin rannikolla asuviin kansalaisiin, jotka tarvitsevat venettä arjessaan.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfströmin mukaan venevero ei ole oikeudenmukainen, tehokas eikä sille ole selkeää poliittista perustetta.

– Sen sijaan, että käytetään kallista aikaa ja paljon resursseja veneveron valmisteluun, tulisi keskittyä oikeisiin ongelmiin ja maamme saamiseen taloudellisesti takaisin jaloilleen. Kun me lainasimme viime vuonna 6 miljardia euroa valtion kassaan, teki Ruotsin valtio 9 miljardin euron ylijäämän. Ilman veneveroa.

Veneveroa perustellaan muun muassa ympäristönäkökulmalla. Löfströmin mukaan tämä perustelu on virheellinen. Esimerkiksi ympäristöministeriön panos veron valmistelussa loistaa poissaolollaan.

– Mikäli veneiden käyttöön halutaan ympäristöyhteys löytyy meiltä nykyisistä verotyökaluista paljon tehokkaampia keinoja. Siksi minun ehdotukseni olisi, että nämä tarvittavat varat kerättäisiin yleisen polttoaineveron kautta. Silloin vero koskisi kaikkia fossiilisia polttoaineita käyttäviä, ja silloin verotettaisiin nimenomaan kulutusta ilman, että lisätään kallista byrokratiaa, joka puolestaan uhkaa turismia ja kotimaista pienvenevalmistusta.

Adlercreutz peräänkuuluttaa vakavasti otettavaa liikenneuudistusta

Liikenneministeri Anne Berner esitteli eilen torstaina ehdotuksen liikenneuudistuksesta, jonka mukaan muun muassa auto- ja polttoainevero pienenisi huomattavasti tai häviäisi kokonaan.

Lue edellinen artikkeli

Torvaldsista Euroopan parlamentin ALDE-ryhmän varapuheenjohtaja

Liberaali ALDE -ryhmä valitsi tällä viikolla puheenjohtajistonsa loppukaudelle. RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds valittiin ryhmän toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Lue seuraava artikkeli