Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on tänään hyväksynyt mietintönsä ensi vuoden valtionbudjetista, ja samalla päättänyt niin kutsuttujen joululahjarahojen jakamisesta. Otto Andersson ja Henrik Wickström ovat Ruotsalaisen eduskuntaryhmän jäseniä valtiovarainvaliokunnassa ja sen jaostoissa, ja ovat neuvotelleet siitä, miten kyseiset rahat jaetaan. Neuvottelut ovat onnistuneet, kun usean tärkeän kohteen rahoitus on onnistuttu turvaamaan. Rahoitus kohdistuu tärkeisiin liikennehankkeisiin, kulttuuriin, kansalais- ja tuottajajärjestöihin.
Andersson ja Wickström ovat tyytyväisiä siihen, että merkittävä osa tämän vuoden määrärahoista suunnataan erilaisille yhdistyksille, jotka edistävät mielenterveyttä. Finlands Svenska psykoterapiförening ry:lle myönnetään 150 000 euron avustus ruotsinkielisen psykoterapeuttikoulutuksen käynnistämiseen yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry:n maksuttomalle kriisikodille myönnetään 70 000 euroa ja Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:lle 80 000 euroa heidän Muudi-projektiinsa, joka tukee rasismia kohdanneita nuoria.
– On erittäin ilahduttavaa, että neuvotteluissa onnistuimme suuntaamaan määrärahoja erilaisille kolmannen sektorin toimijoille, jotka edistävät mielenterveyttä. Olemme myös tyytyväisiä siihen, että Lovisan ja Porvoon Klubitaloille myönnetään 50 000 euroa ja Karjaalle 35 000 euroa, jotta he voivat jatkaa tärkeää työtään myös tulevaisuudessa.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Andersson korostaa, että RKP:n työ valtiovarainvaliokunnassa näkyy selvästi myös siinä, että useat suomenruotsalaiset kulttuuriprojektit saavat merkittävän osan määrärahoista.
– On ilahduttavaa, että Porvoon Taidetehtaan tanssikoulu saa 50 000 euron avustuksen tanssitaiteen perusopetukseen ja erityisesti toiminnan aloittamiseen Loviisassa. Pernajan Agricola-Seuralle myönnetään 60 000 euroa museorakennuksen kunnostamiseen. Helsingin Svenska Teaternille myönnetään 60 000 euroa näyttämötekniikan uudistamiseen. Hienoa on myös, että Oravaisten teatteri saa 190 000 euron avustuksen uuden pyörivän katsomon rakentamiseen, Andersson sanoo.
Wickström korostaa yrittäjyyteen suunnatut määrärahat ja kulttuuriin tehdyt panokset.
– On ilahduttavaa, että onnistuimme neuvottelemaan merkittävistä panostuksista, jotka kohdistuvat yrittäjyyteen. Länsi-Uudenmaan kauppakamari saa 100 000 euron määrärahan, jonka avulla kauppakamari aloittaa työn yritysten, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden verkoston luomiseksi. Verkosto liittyy Inkoon Joddbölen teollisuusalueen kehittämiseen. Nämä ovat alueellisesti merkittäviä panostuksia, mutta niiden vaikutukset ulottuvat laajemmalle. On myös erittäin ilahduttavaa, että Raaseporin linnan alue saa 100 000 euroa parannustöihin, mikä on erittäin merkittävää, Wickström sanoo.
Wickström ja Andersson nostavat esiin muun muassa Pakolaisneuvonnalle, RIKU:lle, Sateenkaariliitolle, SETA ry:lle, FDUV-Lärumille, UN Women Suomelle ja Kielilähettiläät ry:lle suunnatut määrärahat.
– Rikosuhripäivystykselle myönnetään 150 000 euroa, jonka avulla voidaan auttaa lähisuhdeväkivallan uhreja ja jatkaa todistajatukitoimintaa. FDUV-Lärumille myönnetään 65 000 euroa kehitysvammaisille tarkoitetun oppimateriaalin saatavuuden turvaamiseen.
– Ruotsalainen eduskuntaryhmä on neuvotteluissaan asettanut etusijalle näiden järjestöjen rahoituksen, sillä ne tekevät uskomattoman arvokasta työtä. Näiden määrärahojen ansiosta järjestöt voivat kehittää ja jatkaa tärkeää toimintaansa, toteavat Andersson ja Wickström.
Kotimainen ruoantuotanto ja tuottajien toimintaedellytykset ovat tänäkin vuonna olleet RKP:lle keskeinen teema neuvotteluissa. Pro Agrian neuvontapalvelut kotimaisen ruoantuotannon edistämiseksi, Svenska Trädgårdsförbundet rf, Suomen Ammattikalastajaliitto ry ja Kalatalouden Keskusliitto kuuluvat niihin organisaatioihin, jotka edistävät suomalaista ruoantuotantoa ja saavat määrärahoja.
Kvarken Spacecenterille myönnetään 500 000 euron määräraha avaruuskeskuksen infrastruktuurin kehittämiseen yhdessä Vaasan yliopiston kanssa.
Andersson ja Wickström korostavat molemmat, kuinka tärkeää on kohdentaa määrärahoja erilaisiin tiehankkeisiin ympäri ruotsinkielistä Suomea.
– Olemme onnistuneet hyvin neuvottelemaan liikennehankkeista, jotka hyödyttävät koko Uuttamaata ja muita ruotsinkielisiä alueita. Kohdentamalla määrärahoja näihin liikennehankkeisiin voimme edistää projekteja, jotka muuten olisivat voineet jäädä toteuttamatta, toteavat Wickström ja Andersson.
Itä-Uudellamaalla suunnataan rahaa useisiin tiehankkeisiin. Sipoossa osoitetaan 150 000 euroa Nikkilä–Söderkulla-tien kevyenliikenteenväylän suunnitteluun ja Massbyntielle 500 000 euroa päällysteeseen. Porvoossa Ylikentien pahimmat osuudet saavat 400 000 euroa uuteen päällysteeseen. Lapinjärvellä osoitetaan 100 000 euroa Labbyvägen asfaltoinnin aloittamiseen. Loviisassa myönnetään määrärahoja kevyen liikenteen väylien suunnitteluun seuraaville osuuksille: Gislom–Lurensintie 150 000 euroa, Koskenkylä–Greggböle 175 000 euroa ja Eskilomintie Liljendalissa 20 000 euroa. Isnäsin koulun ja urheilukentän liikenneturvallisuuden parantamiseen osoitetaan 100 000 euroa.
– Olen erittäin tyytyväinen Itä-Uudenmaan suuriin liikennepanostuksiin. Loviisa, Porvoo, Sipoo ja Lapinjärvi saavat nyt kaikki osansa eduskunnan joululahjarahoista. Olen iloinen, että monille teille saadaan rahaa välttämättömiin korjauksiin ja että tärkeiden tiehankkeiden suunnittelu vihdoin käynnistyy. Tämä on tärkeää Uudenmaan asukkaiden arjen, liikenneturvallisuuden ja yritysten toimintaedellytysten kannalta, sanoo Andersson.
Länsi-Uudellamaalla valtatie 25:n tieosuudelle Karjaan ja Tammisaaren välillä asennetaan tievalaistus. Stenbrointie saa 400 000 euroa uuteen päällysteeseen, ja Kylmäläntielle myönnetään 500 000 euroa. Lisäksi Inkoon Tähteläntien risteys sekä Siuntiossa valtatien 51 varrella sijaitsevan Prysmian yritysalueen risteys saavat taloudellisia resursseja suunnittelua varten. Molempiin hankkeisiin on osoitettu 70 000 euroa.
– Nämä ovat tärkeitä panostuksia alueen infrastruktuuriin. On äärimmäisen tärkeää, että teiden kuntoa ja liikenneturvallisuutta parannetaan. Sekä kantatie 51 ja valtatie 25 ovat raskaasti liikennöityjä ja merkittäviä teitä alueen elinvoimalle. Täten kyse on panostuksista, jotka hyödyttävät elinkeinoelämää, mutta erityisesti kyse on konkreettisista liikenneturvallisuutta parantavista toimenpiteistä, joita kunnat ovat työstäneet pitkään, sanoo Wickström.
Hallituspuolueiden valtiovarainvaliokunnan edustajat ovat syksyn aikana neuvotelleet eduskunnan nk. joululahjarahojen jakamisesta.