Suomi – Koulutuksen supervalta

Meillä suomalaisilla on taipumus vähätellä itseämme ja tuntea olomme epämukavaksi, jos jokin vähänkin haiskahtaa kehulta. Samanaikaisesti tunnemme toki ylpeyttä, kun Suomeen kiinnitetään myönteistä huomiota kansainvälisissä asiayhteyksissä, kuten viime vuosina on käynyt yhä useammin. Usein kyse on turvallisuuspolitiikastamme, mutta Suomi on saanut suurta huomiota osakseen myös opetusta ja koulutointa koskevissa asiayhteyksissä.

Maineemme on itse asiassa erittäin hyvä monessa suhteessa. Suomi on lähes kaikissa kansainvälisissä vertailuissa kärjessä, olipa sitten kyse onnesta, koulutuksesta, valmiudesta tai tasa-arvosta. 

Minulla on nyt ministerinä toimiessani ollut etuoikeus kohdata entistä useampia poliitikkoja ja muita toimijoita eri puolilta maailmaa. Voin vakuuttaa, että maineemme on hyvä. Saattaa toki olla, etten ole täysin puolueeton arvioinneissani, mutta minusta tuntuu, että Suomi kaikkein useimmin saa kiitosta opetus- ja koulutoimestaan. Uusin PISA-tutkimus tehtiin edellisen hallituksen aikana ja tulokset julkaistiin nykyisen hallituksen toimittua tehtävässään puoli vuotta. Tuloksemme olivat joiltakin osin aiempaa alhaisemmalla tasolla, mutta olen vakuuttunut, että nyt toimeenpanemamme uudistukset ovat oikeanlaisia. Meitähän ylistetään kansainvälisesti myös tulevaisuustyöstämme ja olemmekin tällä saralla edelläkävijöitä. Panostamme nyt perusvalmiuksien vahvistamiseen eli lukemiseen, kirjoittamiseen ja laskemiseen lisäämällä näiden oppiaineiden tuntimääriä kouluissamme. Myös panostuksia oppimiseen on lisätty tuntuvasti, jotta kaikki saavat tarvitsemaansa tukea oikea-aikaisesti. 

Olemme valtiontalouden leikkaustarpeista huolimatta lisänneet perusopetuksen rahoitusta. Tämä on tietoinen priorisointi. 

Educa-messut järjestettiin tammikuun lopulla Messukeskuksessa Helsingissä. Tämä Pohjoismaiden suurin opetus- ja koulutusalan tapahtuma kokosi tänä vuonna lähes 17 000 osanottajaa. Minulla oli etuoikeus osallistua useisiin paneeleihin ja tavata monia erilaisia toimijoita. Puoluejohtajien paneelissa oli ilahduttavaa todeta puoluerajat ylittävä varsin yhtenäinen käsitys koulutuksen ja opetuksen tärkeydestä. 

Messut olivat houkutelleet paikalle lukuisan joukon ulkomaisia osanottajia ja sain osallistua heille suunnattuun englanninkieliseen keskustelutilaisuuteen. Sen jälkeen minulla oli lisäksi mahdollisuus keskustella monien opiskelijoiden ja muista maista tulleiden messuvieraiden kanssa koulutusjärjestelmästämme. Kaikilla oli siitä vain hyvää sanottavaa. Tapasin muun muassa USA:sta tulleita opettajia, jotka olivat tulleet Suomeen selvittääkseen, miksi meidän peruskoulumme on niin hyvä. Kohtasin myös Suomeen työskentelemään tulleita espanjalaisia esikoulunopettajia, opetustoimemme järjestämiseen tutustumaan tulleita japanilaisia sekä indonesialaisia opetushallinnon viranomaisia ja monia muita. 

Meidän on totuttava tosiasiaan, että teemme asioita hyvin ja että kehut toisinaan todellakin ovat oikeutettuja. Totean siksi tässä, ettei siitä ole epäilystäkään, etteikö Suomi olisi globaali opetuksen ja koulutuksen suurvalta ja että on todella innostavaa saada opetusministerinä johtaa tämän suurvallan opetustoimialaa. Se, että lisäksi saan toimia maailman parhaan, aidon sivistyspuolueen puoluejohtajana, tekee arjestani vieläkin paremman.  

Edessämme ovat keväällä vaalit. Valitsemme, ketkä ovat mukana päättämässä paikallisista asioista. Maailman paras puolue tarvitsee myös Sinua!

USA, Eurooppa ja Suomi

Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat selkeät, monessa- kin mielessä. Republikaanit voittivat Donald Trumpin johdolla ja saivat presidentin lisäksi enemmistön senaatissa ja edustajainhuoneessa. Lisäksi republikaanisen puolueen presidenttiehdokas sai ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004 enemmistön kaikista annetuista äänistä. Tämä lienee mielipidemittausten valossa itse asiassa ollut vaalien suurin yllätys. Arvailujen varaan jää, olisiko tulos ollut erilainen, jos demokraatit olisivat käyneet omat esivaalit, joissa valittu ehdokas olisi voinut ottaa etäisyyttä presidentti Joe Bideniin, jonka kannatusluvut ovat olleet matalalla.

Lue edellinen artikkeli