Orpon hallituksen kausi on pian puolivälissä, ja tällä viikolla hallitus on kokoontunut tekemään päätöksiä julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026–2029. Haastavassa maailmantalouden tilanteessa hallitus rakentaa niitä kasvun edellytyksiä, joita Suomi tarvitsee.
Tuloksena on laaja kokonaisuus toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on saada talouskasvu käyntiin samalla kun hallitus kantaa vastuuta valtiontalouden velkataakan hallinnasta.
– Keskiviikkona sovittu kokonaisuus sisältää monia asioita, joiden eteen RKP on tehnyt pitkään töitä, sekä myös toimenpiteitä, joita olemme tuoneet esiin viime vuoden aikana julkaisemissamme toimenpidepaketeissa, sanoo RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anders Adlercreutz.
Kokonaisuuteen sisältyy useita suuria toimenpiteitä, jotka vahvistavat Suomen talouskasvua ja kilpailukykyä. Työn verotusta alennetaan noin miljardilla eurolla ja yritysvero lasketaan 18 prosenttiin, mikä vahvistaa työnteon kannustimia, tukee yrittäjyyttä ja innovaatioita sekä vahvistaa Suomen kilpailukykyä, Adlercreutz sanoo.
Opetusministerinä Adlercreutz on tyytyväinen nyt tehtäviin koulutuspanostuksiin.
– Toteutamme lisäpanostuksia suomi tai ruotsi toisena äidinkielenä -opetukseen, joiden avulla varmistamme, että opetus tavoittaa ne oppilaat, jotka siitä eniten hyötyvät. Valmistavaan opetukseen myönnettävä lisämääräraha mahdollistaa oppilaiden kielellisten taitojen kehittymisen. Nämä ovat tärkeitä toimenpiteitä kotouttamisen edistämiseksi ja oppilaiden tukemiseksi, Adlercreutz sanoo.
– Monet muutkin panostukset ovat suoraa tulosta RKP:n työstä. Hallitus kehittää mallin alle 29-vuotiaiden työllistämisen helpottamiseksi, otamme käyttöön yhdistelmävakuutuksen osa-aikaisille yrittäjille ja aloitamme työn Euroopan parhaimman työsuhdekannustinjärjestelmän luomiseksi. Myös henkilöstöedustuksen soveltamisraja lasketaan 150:stä 100 työntekijän yrityksiin ja edustus tulee toteuttaa hallituksessa tai johtoryhmässä, sanoo Adlercreutz.
Lisäksi panostetaan tutkimukseen ja kehitykseen, korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseen sekä tärkeisiin infrastruktuurihankkeisiin, jotka edistävät investointeja ja parantavat tieverkkoa.
– Olen myös iloinen siitä, että alennamme perintö- ja lahjaveroa nostamalla verovapaata rajaa 30 000 euroon, sanoo Adlercreutz.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa jatketaan työtä omalääkärimallin käyttöönoton edistämiseksi, mikä myös on ollut RKP:n pitkäaikainen tavoite.
– Mahdollisuus kääntyä tutun lääkärin puoleen lisää turvallisuuden tunnetta. Siksi olen iloinen, että työ tämän edistämiseksi jatkuu: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella parhaillaan vakiinnutettavaa omalääkärimallia laajennetaan nyt kansalliseksi kokeiluksi. Teemme myös tärkeitä panostuksia omaishoitajien ja perhehoitajien tilanteen parantamiseksi, edistämme palvelusetelien käyttöä hoitotakuun toteuttamiseksi ja laadimme selvityksen Kela-kyytien siirtämisestä hyvinvointialueiden vastuulle. Selvitys on tärkeä – kun sama taho vastaa sekä hoitoverkostosta että kuljetuksista, vähennetään riskiä sille, että hoitoverkostoa optimoidaan kuljetuskustannusten kustannuksella, sanoo Adlercreutz.