Wallin ja Ingo: Panostukset kotimaan matkailuun ovat tervetulleita

Jo tänä päivänä Suomen matkailu työllistää jopa 140 000 työntekijää ja seitsemän vuoden sisällä ennustetaan alalle syntyvän vielä 30 000 lisää työpaikkaa. Kilpailu matkailijoista on kova.

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja Stefan Wallin ja RKP-nuorten puheenjohtaja Christoffer Ingo toivottavat tervetulleeksi yhteistyöryhmän tekemät esitykset matkailuelinkeinosta, jotka luovutettiin Työ- ja elinkeinoministeriölle. Esityksessä ehdotetaan joukko toimenpiteitä suomalaisen matkailualan vahvistamiseksi, muun muassa kesälomien siirtäminen ja ravintoloiden alkoholianniskelun arvonlisäverotuksen alentaminen.

– Jokainen euro matkailualan liikevaihdossa tuottaa 56 senttiä muille toimialoille. Matkailutoimialat muodostavat 2,5% meidän bruttokansantuotteesta ja niiden odotetaan kasvavan voimakkaasti konkreettisten panostuksien ansioista. Jo tänä päivänä Suomen matkailu työllistää jopa 140 000 työntekijää ja seitsemän vuoden sisällä ennustetaan alalle syntyvän vielä 30 000 lisää työpaikkaa. Kilpailu matkailijoista on kova. Siksi tarvitsemme määrätietoisia strategisia panostuksia, jotka antavat matkailualalle vielä paremmat edellytykset kasvulle, Wallin sanoo.

Wallin ja Ingo korostavat, että anniskelupaikoissa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskeminen todennäköisesti siirtäisi yksityishenkilöiden alkoholinkulutuksen kodeista ravintolaympäristöön, jossa kulutus on hallittua. Tänä päivänä ravintoloiden anniskelu vastaa ainoastaan kymmenen prosenttia kokonaiskulutuksesta.

– Vähentynyt juominen kodeissa on suotuisaa koko yhteiskunnalle ja sen lisäksi se edistäisi elinkeinoelämää ja matkailua, mikä myös käy ilmi esityksestä joka on seuraavan hallituksen käytettävissä. Kun ulkomainen matkailija valitsee matkakohteen, hintatasolla on suuri merkitys, Wallin ja Ingo toteavat.

Suomalaisen hotelli- ja ravintola-alan kannattavuus on toiseksi matalin EU:ssa johtuen korkeasta kokonaisveroasteesta, korkeista henkilöstökuluista ja alan sesonkipainotteisuudesta.

– Kesälomien siirtäminen esimerkiksi kahdella viikolla on välttämätöntä matkailualan kannattavuuden lisäämiseksi. Huippusesonki on elokuussa, jolloin voi olla vaikea löytää alan työvoimaa joka usein koostuu nuorista opiskelijoista. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kesälomien siirtämisen vaikutus olisi 1300 työvuotta ja yli 200 miljoonaa euroa tuloja alalle, Ingo sanoo.

Perhevapaiden uudistuksen on oltava seuraavan hallituksen ykköshankkeita

Anna-Maja Henrikssonin mielestä perhevapaauudistuksen lisäksi tarvitaan myös kotihoidon tuen ja varhaiskasvatuksen uudistus.

Lue edellinen artikkeli

Uusi liikennepalvelulaki ei saa vaikeuttaa matkailuyritysten toimintaa

Stefan Wallin ja Mats Löfström puuttuvat epäkohtaan: Tarvitsemme vähemmän byrokratiaa, ei uusia esteitä pienyrittäjille haja-asutusalueella ja saaristossa.

Lue seuraava artikkeli