Adlercreutz: EU:n laajentuessa kilpailukyky ja oikeusvaltioperiaate ovat tärkeitä

– Tänään 1. toukokuuta tulee kuluneeksi 20 vuotta EU:n suuresta laajentumisesta, jolloin 10 uutta jäsenmaata liittyivät unioniin. Kun EU tulevaisuudessa saa uusia jäsenmaita, kaksi asiaa on oltava keskiössä: oikeusvaltioperiaate ja unionin kilpailukyky, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz osallistui 29.-30. huhtikuuta Brysselissä pidettyyn epäviralliseen yleisten asioiden neuvoston kokoukseen, jossa juhlistettiin laajentumisen 20-vuotispäivää. Kokoukseen osallistui myös ehdokasmaiden edustajia.

Laajentuminen perustuu ansioihin perustuvaan järjestelmään, jossa ehdokasmaiden on täytettävä tietyt jäsenyyskriteerit, esimerkiksi liittyen oikeusvaltioperiaatteen toimivuuteen.

– On tärkeää, että oikeusvaltioperiaatetta kunnioitetaan ja myös käytännössä toteutuu. Tämä koskee niin nykyisiä kuin tulevia jäsenmaita.

Adlercreutz painottaa, että EU:n kilpailukyvystä huolehtiminen on välttämätöntä, jotta unionilla on kykyä vastaanottaa uusia jäsenmaita.

– Emme voi ummistaa silmiämme siltä, että talouskehityksemme on heikkoa. Jos taloutemme ei ole vakaalla pohjalla, laajentumisprosessin läpivieminen on haastavampaa. Euroopan tuottavuus laskee, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa se kasvaa. Jos tämä jatkuu, se vaikuttaa unionin toimintakykyyn ja viime kädessä mahdollisuuksiimme laajentua.

– Sisämarkkinoilla on keskeinen rooli kilpailukykymme kannalta. Meidän on investoitava tutkimukseen ja kehitykseen ja huolehdittava infrastruktuuristamme, mutta ennen kaikkea meidän on varmistettava, että sisämarkkinat toimivat. Yrityksiämme ei pitäisi rasittaa kohtuuttomalla hallinnollisella taakalla. Tässä meillä on parannettavaa.

RKP lähtee vaaleihin varmistaakseen paikkansa Brysselissä.

RKP lähtee EU-vaaleihin 20 ehdokkaan voimin ja täten täydellä listalla. EU-vaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta 2024. Ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 29. toukokuuta-4. kesäkuuta 2024.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz ja Ståhle: Järjestelmämme ei kannusta kansainvälisten kokemusten kartuttamiseen, vaikka juuri sitä tarvittaisiin

Yhä harvempi suomalainen lähtee ulkomaille vaihto-opiskelemaan tai työharjoitteluun. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle ovat huolissaan kehityksestä.

Lue seuraava artikkeli