Adlercreutz haluaa yhdenvertaisen ja kannustavan ansiosidonnaisen päivärahan

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ehdottaa, että ansiosidonnaisen päivärahan kehittämisen yhteydessä se ulotettaisiin koskemaan myös niitä työttömiä, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan.

– RKP on ehdottanut, että ansiosidonnainen päiväraha porrastettaisiin ja tehtäisiin kannustavammaksi korottamalla tuen määrää työttömyyden alkuvaiheessa. Mahdollisuudet tuen porrastamiseen ja sen laajentamiseen voitaisiin selvittää yhdessä. Yhdistämällä nämä kaksi tavoitetta voisimme löytää kustannusneutraalin mallin. Tällainen malli edistäisi yhdenvertaisuutta, Adlercreutz sanoo.

Työttömyyskassan rahoitusosuus ansiosidonnaisesta päivärahasta on noin 5,5 prosenttia. Loppuosa rahoitetaan veroilla. Siksi voidaan pitää ristiriitaisena sitä, että päivärahan saaminen edellyttää jäsenyyttä työttömyyskassassa.

– Nykyinen malli on vaikeasti perusteltavissa yhdenvertaisuusnäkökulmasta. Kysehän on perustavanlaatuisesta turvasta. Toki asian voisi ajatella niin, että kassaan kuuluva voisi saada suuremman työttömyyskorvauksen – esimerkiksi 510 prosenttia, Adlercreutz sanoo.

Monien asiantuntijoiden mukaan porrastettu päiväraha lisää työllisyyttä. Kokemukset Tanskasta, jossa kyseinen malli on käytössä, tukevat tutkimusta.

– Varsinkin kriisin aikana on tärkeää sekä huolehtia siitä, että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti ja siitä, että työllisyyttä parannetaan. Tämä malli toteuttaisi molempia pyrkimyksiä. 

Bergqvist: kolme konkreettista ehdotusta ruotsinkielisen hoidon parantamiseksi

RKP: n puoluepäivänä 26.9 pitämässään puheessa RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaaja Sandra Bergqvist korosti, että toimivan ruotsinkielisen hoidon saamiseksi tarvitaan resursseja, tietoa ja rakennetta.

Lue edellinen artikkeli

Puheenjohtajan linjapuhe puoluekokouksessa 2020

Puolueen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin linjapuhe puoluekokouksessa 26.9.2020 Vantaalla.

Lue seuraava artikkeli