Adlercreutz: Hyvä, että hallitus taas kuuntelee viisaampiaan

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että hallitus peruu kaavailemansa kiinteistöveron korotuksen. Korotuksesta luopumista perustellaan lehden mukaan sillä, että ensi vuodelle asetetut tavoitteet kiinteistöveron tuotoksi on jo saavutettu.

RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz pitää peruutusta tervetulleena.

– Hallitus lupasi, ettei verotuksen pitänyt kiristyä, mutta kiinteistöveroprosentin kanssa olisi ilmeisesti voinut pelata. Korotus olisi tarkoittanut kunnille yhteensä 48 miljoonan euron lisätuloa – mutta ei kaikille. Ne kunnat, joilla menee hyvin, ovat halunneet pitää kiinteistöveron alarajalla – ja niille tämä kyseenalainen lisätulo olisi kohdistunut, Adlercreutz sanoo.

Kaavailtua korotusta hallitus puolestaan perusteli halulla kompensoida kunnille syntyviä kuluja siitä, että päivähoitomaksuja päätettiin alentaa – sen jälkeen kun ne aikaisemmin oli haluttu korottaa.

– Hallitus haluaa kompensoida kaikille kunnille syntyvän tulomenetyksen pakottamalla joitakin kuntia nostamaan verotustaan. Tämä on äärimmäisen harkitsematonta veropolitiikka jo senkin takia, että kiinteistövero on luonteeltaan tasavero.

– Päivähoitomaksujen madaltaminen on hyvä asia, mutta se pitäisi korvata kunnille valtio-osuuksien kautta. Mikäli hallitus katsoo, että sillä on tähän madallukseen varaa, niin sopii kysyä miksi se vielä pitää kiinni päätöksestään poistaa subjektiivinen päivähoito-oikeus, päätös joka Kuntaliiton Kuntakyselyn mukaan vuonna 2018 toisi ainoastaan 10 miljoonan euron säästöt koko maassa.

Nylander: Kaikille lapsille annettava samat mahdollisuudet

Kunnissa keskustellaan tällä hetkellä ensi vuoden talousarvioehdotuksesta. Laadukkaaseen varhaiskasvatukseen panostaminen on kannattava sijoitus.

Lue edellinen artikkeli

Teemme kaikkemme pysäyttääksemme rahanpesun

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/ALDE) on viimeisen vuoden aikana osallistunut Euroopan parlamentin rahanpesun ja veropaon vastaisen erityisvaliokunnan työhön. Valiokunta perustettiin niin kutsutun Panamapapers-skandaalin seurauksena.

Lue seuraava artikkeli