Lapsella tulee olla oikeus tavata isovanhempiaan tai muita ihmisiä, jotka ovat lapselle tärkeitä.
RKP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Anders Adlercreutzin mielestä on korkea aika uudistaa laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Torstaina hallituksen esitys oli lähetekeskustelussa.
– Lakiesityksen myötä moni asia paranee. Esitys huomioi lapsen oikeuden tulla kuulluksi sekä sen, että perheitä on monenlaisia. Tämä on tervetullutta, Adlercreutz sanoo. Esityksen mukaan lapsi voi määritellä hänelle muita tärkeitä ihmisiä, joita lapsi haluaa tavata myös jatkossa.
– On tärkeää, ettei tapaamisoikeutta rajata vain vanhempiin. Lapsella tulee olla oikeus tavata isovanhempiaan tai muita ihmisiä, jotka ovat lapselle tärkeitä. Tämän tulee olla mahdollista myös niissä tilanteissa, joissa vanhempien suhde ei toimi. Lapsen oikeudet tulevat nyt keskiöön. Sosiaali- ja terveysuudistuksen myötä lastensuojelu, perhepalvelut ja neuvonta tulee muuttumaan.
Adlercreutz, joka myös toimii eduskunnan miesverkoston puheenjohtajana, nosti tämän esille torstain lähetekeskustelun aikana.
– Nämä ovat tärkeitä palasia perhepalapelissä. Emme voi keskittyä ainoastaan toimimattoman suhteen seurauksiin, vaan myös ennaltaehkäisevä työ on tärkeää. Meidän tulee huolehtia siitä, että toimivia perhepalveluita, neuvontaa ja lastensuojelupalveluita matalalla kynnyksellä on tarjolla myös jatkossa. Perheiden tulee saada apua niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista.
Adlercreutz nostaa myös esille sen, mitä tutkimukset selvästi näyttävät: Jos vanhemmat jakavat perhevapaat ja näin myös vastuun perheessä, on myös paljon todennäköisempää, että lapsen huoltajuus jaetaan tasaisesti mahdollisen avioeron jälkeen.
– Henkilökohtaisesti olen myös vakuuttunut siitä, että perhe, jossa vanhemmuus jaetaan, myös voi paremmin. Pyrkimyksessä tukea perheitä on tärkeää, että tämä hallitus – tai seuraava – toteuttaa perhevapaauudistuksen. Perheet tarvitsevat sen, Adlercreutz sanoo.