Adlercreutz: lagar bör vara lagenliga

Högsta domstolen anser att EU-kommissionen ska behandla valfrihetslagen, men regeringen vägrar. Det är oroväckande, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

Regeringen borde låta EU-kommissionen granska att lagen om det fria vårdvalet är lagenlig, säger riksdagsledamot, SFP:s vice ordförande Anders Adlercreutz.

− Högsta förvaltningsdomstolen har poängterat att landskapens affärsverk har en oklar roll – det framgår inte huruvida de är ekonomiska eller icke-ekonomiska aktörer. Domstolen anser dessutom att EU-kommissionen borde behandla lagförslaget om valfrihetslagen, för att försäkra att systemet verkligen är lagenligt. Det är oroväckande att regeringen har valt att inte göra detta – trots att EU-domstolen inte godtar till exempel Slovakiens vårdsystem, säger Adlercreutz.

I regeringen Sipiläs förslag till valfrihetslag motiveras modellen med att jämföra med Slovakiens system. Nu har EU-domstolen konstaterat att den tolkningen är felaktig. I och med detta beslut försvagas regeringens motiveringar för valfrihetslagen.

− EU-kommissionen borde förhandsgranska det fria vårdvalet i vårdreformen, trots att det skulle skjuta fram riksdagsbehandlingen med ett halvår. Då skulle inte landskapsvalet kunna ordnas i oktober, säger Adlercreutz.

− Beslutet visar igen att regeringens tidtabell för lagpaketet är direkt oansvarig. Regeringen förhåller sig likgiltigt till om valfrihetslagen är lagenlig eller inte. I stället för att sända lagförslaget till EU-kommissionen för utlåtande görs några smärre justeringar i motiveringarna till lagen. Detta är inte hållbar lagberedning, anser Adlercreutz.

Partisekreterare Fredrik Guseff föräldraledig

Svenska folkpartiets partisekreterare Fredrik Guseff kommer att vara föräldraledig under perioden 23.2-30.3.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson tyytyväinen siihen, että hallituksen kielikokeilu jäi suutariksi

On selvää, että paljon hehkutettu kielikokeilu jäi suutariksi – siitä tuli jopa floppi.

Lue seuraava artikkeli