Ei kannata rakentaa järjestelmää, joka on täysin vastoin asiantuntijoiden kantoja ja siten vaarantaa heikoimpien ja sairaimpien tilannetta.

Sosiaali- ja terveydenhoitouudistuksen koplaaminen maakuntauudistukseen oli onneton ratkaisu. Sen sijaan, että olisi kehitetty jo olevia, kansainvälisesti vertaillen kustannustehokkaita rakenteita, kytketään nyt tärkeä osa yhteiskunnan palvelua maakuntahallinnon pakkopaitaan. Lasten- ja äitiysneuvonta pitäisi yksiselitteisesti jättää valinnanvapauden ulkopuolelle samalla tavalla kuin kouluterveydenhoito.

Valinnanvapausuudistuksesta ei myöskään ole mitään kunnollisia vaikutusten arviointeja. Myös asiantuntijat peräänkuuluttavat pilottihankkeita ja järjestelmän huolellista etukäteistestausta yhdessä maakunnassa. Aikataulu on liian tiukka ja uudistus tuo mukanaan arvaamattomia riskejä koko väestölle ja suomalaiselle yhteiskunnalle.

Andreas Elfving

Poliittinen sihteeri ja Kansainvälisten asioiden sihteeri

Yhteystiedot »

Rehn-Kivi: Sote-uudistukselle tärkeä askel eteenpäin

Hallitus on tänään esitellyt linjauksensa sote – ja maakuntauudistukselle. Esitys, joka kokoaa sosiaali – ja terveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon yhteen, ja joka sisältää myös koko pelastustoimen, menee nyt laajamittaiselle lausuntokierrokselle kesäkuun ja syyskuun väliselle ajalle. Kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali – ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) iloitsee erityisesti siitä, että Uusimaa jakautuu viiteen omaan hoitoalueeseen, sekä vahvoista kirjoituksista, joilla taataan tasavertainen hoito myös ruotsin kielellä.

Adlercreutz: Lyhytnäköinen ja hätiköity päätös

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus on tänään päättänyt lakkauttaa Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyrmistynyt päätöksestä, jolle hänen mukaansa on vaikea löytää kestäviä, alueen tarpeet huomioonottavia perusteluja.

Rehn-Kivi: Raaseporin sairaalan yhteispäivystystä ei saa ajaa alas

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallituksen on kokouksessaan tulevana maanantaina määrä ottaa kantaa Raaseporin sairaalan tulevaisuuteen. Valmistelun ehdotus on yhteispäivystyksen lakkautus. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) tuomitsee ehdotuksen ja painottaa sairaalan alueellista merkitystä niin potilasturvallisuuden, kielen, valmiuden kuin maantiedonkin kannalta.

Blomqvist: Pöyristyttävää HUS

Ministeri Thomas Blomqvist pitää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tulevan maanantain kokouksen valmistelutyötä pöyristyttävänä. HUSin hallitus tulee maanantaina ottamaan kantaa Raaseporin sairaalan toiminnan tulevaisuudesta. Tarkalleen ottaen on kysymys Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttamisesta tai säilyttämisestä. Valmistelussa esitetään yhteispäivystyksen lakkauttamista, vaikka hallituksen tilaamien selvitysten ja kuntien, eli omistajien, lausuntojen perusteella yhteispäivystys halutaan säilyttää.