Adlercreutz: Markkinoihin perustuva tukimuoto on tervetullut

Saavuttaaksemme tavoitteemme on aika nostaa Suomen profiilia ja panostaa uusiutuvaan energiaan nyt – parhaillaan meneillä olevan Bonnin ilmastokokouksen hengessä.

Hallitus esittää uutta tukijärjestelmää uusiutuvalle energiatuotannolle teknologianeutraalin tarjouskilpailun muodossa. Kilpailutus ohjaa investointeja kustannustehokkaimpiin ja kilpailukykyisimpiin uusiutuvan energian projekteihin. Kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Anders Adlercreutzin (Rkp) mielestä uudistus on tervetullut.

– Uusiutuvan energian tukijärjestelmän uudistusta tarvitaan – syöttötariffi on elänyt aikansa ohi. Tarjouskilpailuja käytetään jo monessa paikassa ympäri maailmaa, ja on tervetullutta, että Suomi seuraa tätä kehityssuuntaa. Uusi järjestelmä mahdollistaa sen, että voimme tukea kaikkein kustannustehokkaimpia tuotantomenetelmiä. Tarjouskilpailu on myös mallina joustava, ja investointeja ohjaa jatkossa sähkön markkinahinta, eikä staattisempi tuotantotuki, Adlercreutz sanoo.

Suomen energia- ja ilmastostrategian mukaan uusiutuvan energian osuus tulee nousta 50 prosenttiin 2020-luvulla ja vuonna 2050 meidän tulee olla hiilineutraaleja. Hallituksen esitys rajoittaa kuitenkin tarjouskilpailua 2 TWh:iin vuosina 2018-2020, vaikka potentiaalia enempään löytyisi.

– Tuulivoimakapasiteettia on valmiiksi suunniteltu ja kaavoitettu 12 TWh:n edestä jo siinä vaiheessa, kun tarjouskilpailu vasta otetaan käyttöön. VTT:n mukaan vuosittainen tuotanto Suomessa voisi olla jopa 300 TWh. Hallituksen päätöksestä rajoittaa kilpailutus 2 TWh:iin puuttuu tarvitsemamme kunnianhimo. Asetamme riman liian matalalle. Saavuttaaksemme tavoitteemme on aika nostaa Suomen profiilia ja panostaa uusiutuvaan energiaan nyt – parhaillaan meneillä olevan Bonnin ilmastokokouksen hengessä.

Wallin: RKP:n vaihtoehtobudjetti kannustaa työntekoon

Työntekijälle jäisi enemmän rahaa käteen, sillä tuloverotusta lasketaan kaikissa tuloryhmissä.

Lue edellinen artikkeli

”Pääkaupunkiseutu tarvitsee panostuksia rantarataan”

Perustelut sille, ettei paikallisjunien tulisi pysähtyä Mankin ja Luoman asemilla ontuvat pahasti, sanoo kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Lue seuraava artikkeli