Wallin: RKP:n vaihtoehtobudjetti kannustaa työntekoon

Työntekijälle jäisi enemmän rahaa käteen, sillä tuloverotusta lasketaan kaikissa tuloryhmissä.

− Me korotamme takuueläkettä ja lapsilisän yksinhuoltajakorotusta enemmän kuin hallitus, poistamme kansaneläkkeen indeksijäädytyksen ja korotamme opintotukea. Mielestämme on oikein, että kaikilla on lisää rahaa, jonka käytöstä he voivat itse päättää, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin sanoi keskiviikon eduskuntakeskustelussa.

Samalla Ruotsalainen eduskuntaryhmä ehdottaa maltillista alv-korotusta. Puolen prosenttiyksikön arvolisäveron korotuksella rahoitetaan tuloveron kevennys. Matalapalkkaiset, opiskelijat ja pieneläkeläiset eivät kuitenkaan kärsisi tästä, sillä vastapainoksi heidän hyväksi tehdään muita toimenpiteitä.

Eduskunnan tietopalvelu on tehnyt selvityksen, joka osoittaa, että RKP:n vaihtoehto lisää käytettävissä olevia tuloja kaikissa tulokymmennyksissä, kun lukuja verrataan hallituksen esitykseen. Suurimmat erot näkyvät kahdessa alimmassa tuloluokassa.

− Meidän vaihtoehtomme antaa siis enemmän käteen työtä tekevälle, mutta on samalla sosiaalisesti oikeudenmukainen, Wallin sanoi.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä esittää, että perintö- ja lahjavero poistetaan kokonaan yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksissa. Tämä tukee yrittäjyyden jatkuvuutta ja luo uusia työpaikkoja.

RKP esittää myös korkeakoulujen ja tutkimuksen määrärahojen korotuksia – enemmän kuin mitä hallitus korottaa.

− Maksuton ja laadukas koulutus, sekä korkeatasoinen tutkimus, ovat mielestämme edelleen Suomen menestyksen edellytys, Wallin sanoi.

RKP painotti myös, että mielenterveysongelmat ovat uusi kansanterveysongelmamme. Ne aiheuttavat vuosittain miljardien eurojen kustannukset yhteiskunnalle.

− RKP esittää kansallista pitkän aikavälin mielenterveysohjelmaa, mutta myös välittömiä lisäresursseja varhaisen puuttumisen palveluihin ja riittävään määrään psykiatrisia sairaanhoitajia, Stefan Wallin sanoi.

HELSINKI| Ryhmäpuheenvuoro talousarviokeskustelussa

15.11.2017 Marcus Rantala piti RKP:n ryhmäpuheen. Puhe on kokonaisuudessaan molemmilla kielellä.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Markkinoihin perustuva tukimuoto on tervetullut

Saavuttaaksemme tavoitteemme on aika nostaa Suomen profiilia ja panostaa uusiutuvaan energiaan nyt – parhaillaan meneillä olevan Bonnin ilmastokokouksen hengessä.

Lue seuraava artikkeli