Adlercreutz: On aika luopua korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöistä

Näinä viikkoina kymmenet tuhannet nuoret aloittavat opintonsa korkeakouluissa ympäri Suomea. Monet päättävät kuitenkin pitää välivuoden siinä toivossa, että haluttu opiskelupaikka aukeaisi ensi vuonna. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz haluaa kiinnittää huomiota ensikertalaiskiintiöistä johtuviin ongelmiin.

– Vuodesta 2016 valtaosa opiskelupaikoista on varattu heille, joilla ei entuudestaan ole opiskelupaikkaa. Jo nyt on viitteitä siitä, ettei uudistuksella ole ollut toivottua vaikutusta. Tarkoitus oli varmistaa, etteivät samat nuoret valloittaisi useampaa opiskelupaikkaa muiden halukkaiden kustannuksella. Nyt tämä on kuitenkin johtanut siihen, ettei opiskelupaikkaa vastaanoteta ollenkaan, mikäli ei olla täysin varmoja siitä, että se on juuri se, mitä tulevaisuudelta haluaa. Tämä on ongelmallista, Adlercreutz sanoo.

– Sen sijaan että ryhdytään opiskelemaan opintojen aloitusta siirretään eteenpäin. Nuoret valitsevat välivuoden, jotta eivät menettäisi arvokasta asemaansa ensikertalaisina, joita suositaan opiskelijavalinnassa.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan Suomen kestävyysvaje on 4 neljä prosenttia bruttokansantuotteesta. Kestävyysvajeen pienentämiseksi työuria tulisi pidentää. Tämä saavutetaan esimerkiksi sillä, että työelämään siirrytään aikaisemmin. 

– Tämä uudistus toimii tätä tavoitetta vastaan. Opiskelun aloitus siirtyy.

Sen sijaan että vaadimme nuorilta jo lukiossa päätöksiä, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen ja ulotamme putkiajattelun korkeakoulun opiskeluvalintoihin, meidän tulisi tehdä opintopolkujen korjaamisesta mahdollisimman helppoa. Monipuolinen osaaminen on vahvuus, ei ongelma.

– Kaikki opiskelijat tulisi asettaa samalle viivalle opiskelijavalinnassa. On aika luopua korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöistä.

 

Henriksson: Yksityistä sektoria tarvitaan täyttämään hoitotakuu

Palveluseteleitä tulisi käyttää koronakriisin aiheuttamien hoitojonojen purkamiseksi. Yleensäkin palveluseteleitä tulisi ottaa laajemmin käyttöön hallituksen sote-uudistuksen yhteydessä. Tätä mieltä on RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: Central Baltic – ohjelma saa jatkoa

Central Baltic jatkaa omana alueiden välisenä ohjelmana ja merirajat ovat yhdenvertaisia maarajojen kanssa tulevalla ohjelmakaudella. Nämä ovat erittäin hyviä uutisia Suomen rannikkoalueille ja Ahvenanmaalle. Näin sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/Renew).

Lue seuraava artikkeli