Henriksson: Yksityistä sektoria tarvitaan täyttämään hoitotakuu

Palveluseteleitä tulisi käyttää koronakriisin aiheuttamien hoitojonojen purkamiseksi. Yleensäkin palveluseteleitä tulisi ottaa laajemmin käyttöön hallituksen sote-uudistuksen yhteydessä. Tätä mieltä on RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

– Suomi on hoitanut koronakriisin erittäin hyvin ja on THL:n ylilääkärin mukaan Euroopan parhaimmistoa. Siitä maamme lääkärit, terveydenhoitajat ja sote-henkilöstö ansaitsevat äärettömän suuret kiitokset. Samalla on todettava, että kiireettömän hoidon jonot ovat kasvaneet suuriksi, ja että meidän on löydettävä ratkaisuja lyhentämään niitä, Henriksson sanoo.

Koronan takia monet ihmiset ovat joutuneet elämään sen kanssa, että esimerkiksi suunniteltu silmäleikkaus tai lonkkaleikkaus on jouduttu siirtämään myöhemmäksi. On syntynyt niin kutsuttu ”hoitovelka”, jossa kuuden kuukauden hoitotakuu ei täyty.

– Katselen tätä kehitystä kasvavan huolen vallassa, ja siksi haluan ennakkoluulottomasti etsiä ratkaisuja, joiden avulla ihmiset voivat saada leikkauksensa hoidettua. Julkisen hoidon painetta helpottaaksemme olisi järkevää myös käyttää yksityisiä palveluntarjoajia jonojen lyhentämiseksi nopeasti. Palvelusetelin avulla potilas voisi valita itselleen parhaan ratkaisun, Henriksson sanoo. 

Henrikssonin mukaan palveluseteleiden laajempaa käyttöä tulisi edistää myös hallituksen sote-uudistuksen yhteydessä. Hän huomauttaa, että hoitotakuu ei nykytilassa toteudu ilman yksityisen sektorin apua. 

– Julkisella sektorilla on myös tulevaisuudessa päävastuu suomalaisten sosiaali- ja terveydenhuollosta. Samalla yksityisellä ja myös kolmannella sektorilla on tärkeä rooli, jotta suomalaisten yhdenvertainen hoitoon ja hoivaan pääsy voidaan turvata. Kaikki terveydenhuollon toimijoita tarvitaan varmistamaan, että jokainen suomalainen saa nopeasti hoitoa, Henriksson sanoo.

Henriksson peräänkuuluttaa hallitusohjelmassa sovitun palvelusetelilain uudistuksen ripeää valmistelua. Uudistuksen lähtökohta tulee Henrikssonin mukaan olla laajempi palvelusetelien käyttö tulevaisuudessa.  

– Nykylainsäädäntö mahdollistaa palvelusetelit laajasti jo nyt, mutta niiden antaminen on tähän asti ollut vaatimatonta. Hallituksen sote-uudistus antaa oivan mahdollisuuden lisätä palvelusetelien käyttöä, Henriksson sanoo.

Porvoo sekä Raasepori ja Hanko mukaan työnvälityksen kuntakokeiluun

Valtioneuvosto päätti tänään laajentaa kuntakokeilua, jossa kuntien roolia työnvälityksessä vahvistetaan. Jo aikaisemmin kokeiluun valittujen kuntien lisäksi valtioneuvosto päätti sisällyttää kokeiluihin muun muassa Porvoon sekä Raaseporin/Hangon.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: On aika luopua korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöistä

Näinä viikkoina kymmenet tuhannet nuoret aloittavat opintonsa korkeakouluissa ympäri Suomea. Monet päättävät kuitenkin pitää välivuoden siinä toivossa, että haluttu opiskelupaikka aukeaisi ensi vuonna. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz haluaa kiinnittää huomiota ensikertalaiskiintiöistä johtuviin ongelmiin.

Lue seuraava artikkeli