Adlercreutz: Rajoitusten purkamisedellytyksistä tulee keskustella jo nyt

– Kriisi on akuutti, mutta meidän tulee myös ajatella sitä päivää, joka tulee tämän kriisin jälkeen, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo.

Eduskunta on viime päivien aikana ottanut käyttöön rajoituksia, joita Suomessa ei ole aiemmin sovellettu edes sota-aikana. Perjantaina eduskunta päätti rajoittaa liikennettä Uudenmaan rajoilla.

– Teemme nyt kaikkemme viruksen liian nopean leviämisen estämiseksi. Samalla kun taistelemme virusta vastaan vahingoitamme kuitenkin myös valitettavasti talouttamme. Yleisen hyvän takia käyttöön otetuilla toimenpiteillä on myös pitkälle meneviä taloudellisia vaikutuksia. Tässä tilanteessa meillä ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja, Adlercreutz sanoo.

– Rajoitusten käyttöönotosta päätettiin laajassa poliittisessa yhteisymmärryksessä. Tämä on hyvä asia. Pelkään kuitenkin, että rajoitusten purkamisen ajankohdasta ja menettelystä on hankalampaa löytää yksimielisyyttä. Samalla on suunnattoman tärkeää, että eloonjäämisestään kamppailevat yritykset voivat hahmottaa päivän, jolloin poikkeustila on ohi.

Yritysten tulevaisuudentoivon vahvistamiseksi Adlercreutz peräänkuuluttaa keskustelua edellytyksistä rajoitusten höllentämiselle.

– Meidän tulisi nyt keskustella niistä ehdoista, joiden perusteella rajoitukset voidaan purkaa. Miltä sairaustilanteen tulee näyttää? Kuinka monta potilasta on sairaalahoidossa? Minkälainen tartuntakäyrän tulee olla?

– Horisontin näkeminen on helpompaa, jos voimme jo tässä tilanteessa määritellä ehdot rajoitusten purkamiselle. Samalla hankalan ja tarpeettomasti politisoidun keskustelun välttäminen olisi helpompaa.

Adlercreutz: Nyt tarvitaan käyttöpääomaa, ei projektirahoitusta

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta hyväksyi eilen lisätalousarvion. Talousarvio pitää sisällään laajan taloudellisen avustuspaketin suomalaisille yrityksille. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mielestä kyseessä on hyvä alku.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Pöyristyttävää HUS

Ministeri Thomas Blomqvist pitää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tulevan maanantain kokouksen valmistelutyötä pöyristyttävänä. HUSin hallitus tulee maanantaina ottamaan kantaa Raaseporin sairaalan toiminnan tulevaisuudesta. Tarkalleen ottaen on kysymys Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttamisesta tai säilyttämisestä. Valmistelussa esitetään yhteispäivystyksen lakkauttamista, vaikka hallituksen tilaamien selvitysten ja kuntien, eli omistajien, lausuntojen perusteella yhteispäivystys halutaan säilyttää.

Lue seuraava artikkeli