Blomqvist: Pöyristyttävää HUS

Ministeri Thomas Blomqvist pitää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tulevan maanantain kokouksen valmistelutyötä pöyristyttävänä. HUSin hallitus tulee maanantaina ottamaan kantaa Raaseporin sairaalan toiminnan tulevaisuudesta. Tarkalleen ottaen on kysymys Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttamisesta tai säilyttämisestä. Valmistelussa esitetään yhteispäivystyksen lakkauttamista, vaikka hallituksen tilaamien selvitysten ja kuntien, eli omistajien, lausuntojen perusteella yhteispäivystys halutaan säilyttää.

– On käsittämätöntä, että valmistelussa esitetään Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen lakkauttamista. Näyttää siltä, ettei haluta ottaa huomioon selvityksiä ja lausuntoja, jotka puhuvat yksimielisesti yhteispäivystyksen puolesta. Sen lisäksi ei löydy minkäänlaista halua ottaa huomioon nykyiset olosuhteet. Tilanteessa, jossa Suomi on koronaepidemiasta johtuen poikkeustilassa, on täysin järjetöntä heikentää terveydenhuoltoa maakunnassa, jossa on todettu eniten COVID-19 tapauksia Suomessa. Nyt pitäisi keskittyä siihen, miten kaikkia sairaaloita vahvistetaan Suomessa, Blomqvist sanoo.

– Yhteispäivystyksen lakkauttaminen ei ole kenenkään etu. Se ei palvele HUSia, ei alueen elinvoimaa ja liiketoimintaa, eikä se palvele Länsi-Uudenmaan asukkaita. Jos HUSin hallitus ja valmistelutyö luottaa ainoastaan taloudellisiin laskelmiin niin pyydän, että he tekevät laskelman kokonaiskustannuksista. Laskelmat kokonaiskustannuksista näyttäisivät kuitenkin, että säästöt ovat vähäisiä.

Adlercreutz: Rajoitusten purkamisedellytyksistä tulee keskustella jo nyt

– Kriisi on akuutti, mutta meidän tulee myös ajatella sitä päivää, joka tulee tämän kriisin jälkeen, Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Raaseporin sairaalan yhteispäivystystä ei saa ajaa alas

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallituksen on kokouksessaan tulevana maanantaina määrä ottaa kantaa Raaseporin sairaalan tulevaisuuteen. Valmistelun ehdotus on yhteispäivystyksen lakkautus. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) tuomitsee ehdotuksen ja painottaa sairaalan alueellista merkitystä niin potilasturvallisuuden, kielen, valmiuden kuin maantiedonkin kannalta.

Lue seuraava artikkeli