Adlercreutz: Uudet säännöt saattavat hidastaa rakentamista

Pyyhitty lause uhkaa pysäyttää kasvukeskusten asemakaavoituksen ja hidastaa rakentamista.

RKP:n kansanedustaja ja arkkitehti Anders Adlercreutz on huolissaan rakentamismääräyskokoelmaan viime vuoden lopussa tehdystä muutoksesta, joka uhkaa Helsingin kaltaisten tiivistä kaupunkirakennetta kaavoittavien kaupunkien kaavoitustyötä ja hidastaa rakentamista entisestään.

− Käytännössä tämä muutos voi tarkoittaa esimerkiksi sitä­, että Kalasatamaan rakennettavan 120 metriä korkean asuinkerrostalon ympärille ei 120 metrin säteellä voi rakentaa asuintiloja, tai että Jätkäsaaren asemakaavat suurelta osin ovat asetuksen vastaisia ja että rakentamisen lupamenettelyissä pääsääntöisesti joudutaan soveltamaan poikkeusmenettelyä. Lisäksi kasvukeskusten tiivistä kaupunkirakennetta tavoitteleva asemakaavoitustyö pysähtyy. Tämä ei ole voinut olla asetuksen tavoite, Adlercreutz sanoo.

Asetuksessa määritel­lään millä etäisyydellä viereinen rakennus voi olla lähellä olevaa asuinhuonetta. Uuden asetuksen mukaan rakennusten välinen etäisyys tulisi olla vähintään yhtä iso kuin niiden korkeus.

− Aikaisemmassa versiossa mukana on ollut lause ”ellei asemakaavasta muuta johdu”. Uudesta asetuksesta tämä lause on yllättäen poistettu kuulemiskierroksen jälkeen. Näinkin pieni muutos tarkoittaa, että esimerkiksi Helsingin pyrkimykset rakentaa tiivistä kaupunkirakennetta vaikeutuu, Adlercreutz sanoo.

 Adlercreutz on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministeri Tiilikaiselle.

Henriksson: Pohjoismaiseen integraatioon vauhtia e-kansalaisuuden avulla

Fiksut digitaaliset ratkaisut voivat poistaa rajaesteitä ja byrokratiaa.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz kiittää ympäristöministeriötä nopeasta korjausliikkeestä

Olen iloinen, että asiaan tartuttiin heti, Adlercreutz kiittää.

Lue seuraava artikkeli