Andersson ja Cederlöf: lakiin on kirjattava, että 5-10 prosenttia kotoutuu ruotsiksi

RKP:n eduskuntaryhmä ja RKP haluaa, että lakiin kirjataan sitova prosenttimäärä ruotsinkielellä kotoutuvista.

– Me RKP:n eduskuntaryhmässä ja RKP:ssä katsomme välttämättömäksi kirjata kotoutumisen edistämislakiin, että maahanmuuttajista 5–10 % kotoutuu ruotsiksi. Hallitus on samaa mieltä tavoitteesta, mutta mielestämme se on tehtävä sitovaksi lainsäädännöllä ja konkretisoitava toimenpiteiksi valtakunnallisesti että kunnissa, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson.

RKP haluaa, että viranomaiset tiedottavat jo varhaisessa vaiheessa selkeästi, että Suomeen on mahdollista kotoutua myös ruotsiksi. Tällä hetkellä ruotsinkielinen kotouttaminen ei toimi optimaalisesti, sillä monelta puuttuu tieto mahdollisuudesta kotoutua ruotsiksi. Päätös kotoutumiskielestä on erittäin tärkeä, joka vaikuttaa koko perheen arkeen.

– Meillä on Espoossa käynnissä useita hankkeita, joilla parannamme maahanmuuttajataustaisten henkilöiden kotoutumista. Espoo on kehittänyt lupaavan mallin kaikkein nuorimpien alakouluikäisten kotouttamiseen, jolla on ollut myönteinen vaikutus oppimistuloksiin. RKP Espoossa on erityisesti painottanut kotoutumisen tärkeyttä. Siksi iloitsen siitä, että RKP on varmistanut että Espoo saa ruotsinkielisen kotoutumisen koordinaattorin, sanoo Cederlöf.

– Meidän tulee ottaa mallia muista kaksikielisistä maista, jotka ovat onnistuneet hyvin molempien kielten kotouttamisessa. Kanadassa on lainsäädäntöä, joka edistää kotoutumista maan toisella virallisella kielellä, ranskaksi, jossa määritellään kuinka suuren osa maahanmuuttajista tulee integroitua ranskaksi. Tämä on johtanut siihen, että kotoutuminen tapahtuu yhä enemmän myös ranskaksi ja perheet valitsevat ranskankielisen koulupolun. Siksi on tärkeää, että myös Suomessa säädetään laissa selkeä tavoite sille, kuinka moni maahanmuuttaja kotoutetaan toisella kansalliskielellä, sanovat Andersson ja Cederlöf.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä keskusteli eilen talvikokouksessaan RKP:n Espoon luottamushenkilöiden kanssa kotoutumisesta, sillä kaupungin väestönkasvu on omaa luokkaansa. Hallituksen päämääränä on varmistaa kotoutuminen molemmilla kotimaisilla kielillä.

Adlercreutz: Yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus menestyä.

RKP julkisti vaaliohjelmansa kunta- ja aluevaaleja varten.

Lue edellinen artikkeli