Bergqvist: Hoito ja kieli eivät saa tai voida asettaa vastakkain!

Ehdotus että Turunmaan sairaalasta tulisi aluesairaala TYKSn alla on ongelmallinen monesta näkökulmasta. Erittäin huolestuttavaa on varsinkin ajatus siitä, että voidaan asettaa ruotsinkielisten palveluiden saatavuus ja erityissairaanhoito vastakkain.

– Tämä on väärä käsitys. Kielelliset oikeudet ovat perustuslaillinen oikeus. Hoidon saatavuus on myös oikeus, mutta ei perustuslaillinen sellainen. Siksi hoidon saatavuus ei voi ohittaa kielellisiä oikeuksia, Suomen ruotsalainen kansanpuolueen varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist sanoo.

Sama ajattelu pätee mitä tulee hoidon järjestämiseen.

– Pyrkimys yhtenäistää hallintoa ei voi mennä velvollisuus kielellisten oikeuksien turvaamisen edelle, Bergqvist sanoo ja viittaa selvitykseen jonka peruslakiasiantuntija, juridiikan tohtori ja hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on tehnyt Folktingetin ja Suomen kuntaliiton pyynnöstä.

Bergqvist haluaa siksi heittää pallon takaisin TYKSille.

– Jos todella halutaan panostaa ruotsinkielisiin palveluihin olisi parasta aloittaa TYKSin sisäisällä. Tässä voisi ottaa mallia siitä, kuinka Turunmaan sairaala toimii mitä tulee palveluihin kahdella kielellä. Henkilöstövaihdot ja laajennettu yhteistyö TYKS:in ja Turunmaan sairaalan välillä ei ole ongelma, Bergqvist sanoo.

– Jos löytyy halua, löytyy ratkaisuja, Bergqvist sanoo ja nostaa esille Taxellin sanoman; yksikieliset ratkaisut ovat paras takuu kaksikielisyydelle.

Henriksson: Hallitukselta ei herunut tukea rokotetiedottamisen lisäämiseksi


Tänään selvisi, että eduskunta ei myönnä niin sanottuja joululahjarahoja rokotustiedottamiseen.

Lue edellinen artikkeli

Biaudet: Riksdagen stöder kvinnoorganisationerna


Finansutskottet föreslår tilläggsanslag till tre kvinnoorganisationer (Kvinnoorganisationernas centralförbund, Nytkis och Monika Naiset).

Lue seuraava artikkeli