Blomqvist: Uuden turvallisuuspoliittisen tilanteen ajantasainen ja kattava analysointi on tärkeää

Hallitus antoi tänään eduskunnalle selonteon turvallisuuspoliittisen ympäristön muutoksesta. Kyseessä on hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon täydennys. Selonteko annetaan, koska Suomen turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on tapahtunut suuria muutoksia Venäjän hyökkättyä Ukrainaan.

– Olemme helmikuun 24. päivästä lähtien eläneet muuttuneessa maailmassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti turvallisuuspoliittisen ympäristön perustavanlaatuisesti. Hallituksen selonteko on päivitetty ja kattava analyysi muuttuneesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, ja vastaa vaatimuksiin, joita uusi tilanne asettaa Suomen valmiudelle sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

Selonteko käy läpi ja analysoi vaihtoehtoja, joita Suomella on tässä uudessa, vakavassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

– Selonteko antaa eduskunnalle hyvät edellytykset perusteelliseen keskusteluun, ja myös eväät arvioida nyt tarvittavia toimenpiteitä. Näkemykseni on ollut jo pitkään, että Nato-jäsenyyden edut ovat haittoja suuremmat, ja uskon, että paras vaihtoehto tässä tilanteessa on täysiarvoinen jäsenyys Natossa. Mielestäni selonteon monipuolinen analyysi tarjoaa hyviä perusteluja tälle. Myös Naton jäsenenä vahva ja uskottava oma puolustus olisi jatkossakin Suomen puolustuspolitiikan perusta. Samoin tiivis yhteistyö erityisesti Ruotsin, mutta myös muiden Pohjoismaiden kanssa, sekä yhteistyö EU:ssa olisi jatkossakin turvallisuutemme tärkeimpiä kulmakiviä, Blomqvist toteaa

 

Henriksson: Tärkein selonteko vuosikymmeniin. Kyse on maamme ja tulevien sukupolvien tulevaisuudesta.

Suomen ja Euroopan turvallisuus- ja toimintaympäristössä on tapahtunut perustavanlaatuisia muutoksia Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjän käynnistämä sota vaarantaa koko Euroopan turvallisuuden ja vakauden. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat siksi laatineet ajankohtaisselonteon muutoksista turvallisuuspoliittisessa ympäristössä. Hallitus hyväksyi selonteon istunnossaan tänään.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz hakee luottamusta saada jatkaa työssään kansanedustajana. Adlercreutz ilmoitti tänään asettuvansa ehdolle vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Lue seuraava artikkeli