Eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Rehn-Kivi: Riskiryhmien pneumokokkirokotuksen aikataulusta ja maksuttomaan rokotukseen oikeutetuista tulisi tiedottaa

Valtion talousarviossa vuodelle 2021 varattiin 0,3 miljoonaa euroa kansallisen rokotusohjelman laajentamiseen riskiryhmien pneumokokkirokotuksen osalta. ”Jotta tieto tavoittaa riskiryhmään kuuluvat ja maksuttomaan rokotukseen oikeutetut, olisi pneumokokkirokotuksesta tärkeää viestiä kansalaisille hyvissä ajoin. Selkeä viestintä on edellytys myös mahdollisimman korkean rokotuskattavuuden saavuttamiseksi”, sanoo kirjallisen kysymyksen aiheesta jättänyt kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r).

Kansallisen rokotusohjelman laajennuksen piiriin kuuluvia riskiryhmiä ei ole toistaiseksi määritelty julkisesti ja rokotusohjelman aloittamisen aikataulusta ei ole vielä tiedotettu julkisuudessa.

Maailman terveysjärjestö WHO on korostanut influenssa- ja pneumokokkirokotuksen tärkeyttä hengitysinfektioiden ehkäisyssä. Koronaviruksen lisäksi kausi-influenssa ja pneumokokin aiheuttamat taudit voivat vaatia sairaala- ja tehohoitoa.  Koronavirusta, kausi-influenssaa ja pneumokokin aiheuttamia tauteja vastaan voidaan suojautua rokottautumalla.

Suomessa pneumokokkirokotus on tarjottu kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta kaikille alle viisivuotiaille lapsille ja aikuisten osalta toistaiseksi vain kantasolusiirron saaneille. Koronaepidemian aiheuttaman terveydenhuollon kuormituksen vuoksi Tanskassa päätettiin tarjota pneumokokkirokotus kansallisessa rokotusohjelmassa huhtikuusta 2020 alkaen maksutta riskiryhmille ja kaikille yli 65-vuotiaille. Ruotsissa valtiopäivät (riksdagen) päätti valiokunnan esityksen mukaisesti marraskuussa 2020 tarjota maksutonta pneumokokkirokotusta jatkossa lääketieteellisten riskiryhmien lisäksi kaikille yli 75-vuotiaille.

”Asiantuntijoiden mukaan pneumokokkirokotukset vähentävät sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia vähentämällä pneumokokin aiheuttamien tautien hoitoa erikoissairaanhoidossa, perusterveydenhuollossa sekä sosiaalihuollon yksiköissä. Suomen tulisi muiden Pohjoismaiden tapaan edelleen laajentaa aikuisten pneumokokkirokotusohjelmaa ikä- ja riskiryhmäperustaisesti”, painottaa Rehn-Kivi.

Suomalaismepit huolissaan komission vuodetun metsästrategian sisällöstä – Torvalds: Nyt on korkea aika yhtenäiselle vaikuttamiselle


Euroopan komissiolta vuotanut tulevan EU:n metsästrategian luonnos on saanut useat suomalaismepit ottamaan asiaan kantaa kirjoittamalla avoimen kirjeen kaikille metsätalouden tulevaisuudesta huolestuneille. Kirjeessä europarlamentaarikot esittävät huolensa metsästrategian negatiivisista vaikutuksista niin talouteen kuin ilmastoon.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: Metsästrategia onnistui välttämään sudenkuopat


Euroopan komissio on tänään julkaissut esityksensä EU:n tulevaksi metsästrategiaksi. Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP/Renew) on esitykseen varovaisen tyytyväinen.

Lue seuraava artikkeli