Suomalaismepit huolissaan komission vuodetun metsästrategian sisällöstä – Torvalds: Nyt on korkea aika yhtenäiselle vaikuttamiselle

Euroopan komissiolta vuotanut tulevan EU:n metsästrategian luonnos on saanut useat suomalaismepit ottamaan asiaan kantaa kirjoittamalla avoimen kirjeen kaikille metsätalouden tulevaisuudesta huolestuneille. Kirjeessä europarlamentaarikot esittävät huolensa metsästrategian negatiivisista vaikutuksista niin talouteen kuin ilmastoon.

– Strategiassa keskitytään metsiin hyvin yksipuolisesti ympäristönäkökulmasta, huomioimatta taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Samalla on kuitenkin hullunkurista, että strategian puoltama siirtyminen yhä suuremmissa määrin aktiivisesta passiiviseen metsänhoitoon uhkaa siirtää investointeja uusiutuvasta biotaloudesta fossiilisiin vaihtoehtoihin sekä pienentää ilmastotavoitteiden kannalta tärkeitä hiilinieluja, kirjeen allekirjoittanut Nils Torvalds (RKP/Renew) kommentoi.

Suomalaismepit nostavat kirjeessään esille, että metsien museointi vähentää hiilen sitomista pitkällä aikavälillä ja tekee metsistä haavoittuvaisempia erilaisille vahingoille. Metsien aktiivinen hoito, kestäviä metsänhoidon periaatteita noudattaen, auttaa niitä myös sopeutumaan paremmin ilmastonmuutokseen.

– Myös metsien vaikutus työllisyysasteeseen ja isommassa kuvassa koko kansantalouteen on muistettava. Jos nämä aspektit unohdetaan täysin, vaikeutuu ilmastotavoitteiden saavuttaminen yhä entisestään, Torvalds muistuttaa.

Komissio saa kirjeessä myös kritiikkiä siitä, että Euroopan parlamentin ja neuvoston aikaisempia kantoja aiheeseen on johdonmukaisesti sivuutettu. Suomen hallituksen yhtenäinen edunvalvonta nähdään sen sijaan suurena mahdollisuutena edistää tilannetta EU-tasolla.

– Ei ole kenenkään edun mukaista ajaa politiikkaa, jossa talous ja ilmasto kärsivät. On siis korkea aika yhdistää voimat Suomessa ja edistää vastuullisen metsänhoidon ymmärtämistä EU-tasolla, Torvalds päättää.

Suomalaisten europarlamentaarikkojen yhteiskirje löytyy tästä.

Henriksson on pääministerin sijainen

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on pääministeri Sannan Marinin sijainen 12.7 ja 17-18.7, pääministerin ollessa lomalla.

Lue edellinen artikkeli

Eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Rehn-Kivi: Riskiryhmien pneumokokkirokotuksen aikataulusta ja maksuttomaan rokotukseen oikeutetuista tulisi tiedottaa

Valtion talousarviossa vuodelle 2021 varattiin 0,3 miljoonaa euroa kansallisen rokotusohjelman laajentamiseen riskiryhmien pneumokokkirokotuksen osalta. ”Jotta tieto tavoittaa riskiryhmään kuuluvat ja maksuttomaan rokotukseen oikeutetut, olisi pneumokokkirokotuksesta tärkeää viestiä kansalaisille hyvissä ajoin. Selkeä viestintä on edellytys myös mahdollisimman korkean rokotuskattavuuden saavuttamiseksi”, sanoo kirjallisen kysymyksen aiheesta jättänyt kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r).

Lue seuraava artikkeli