Ennaltaehkäisevää hoitoa on kehitettävä

Terveydenhuollosta ja hyvinvointialueista on keskusteltu viime aikoina aktiivisesti. RKP korostaa, että ihmiset asuinpaikasta riippumatta on päästävä sairastuessaan nopeasti lääkäriin Eduskuntavaaliehdokas Joacim Sandbacka toteaa, että epävarmuutta syntyy sen jälkeen, kun kävi selväksi, että Pohjanmaan hyvinvointialueelta puuttuu yli 30 miljoonaa sen jälkeen, kun valtio on myöntänyt rahaa ja vuoden 2023 talousarvio on hyväksytty.

– Kullekin hyvinvointialueelle on varattu summa, jossa ei oteta täysin huomioon sitä palvelutasoa, joka sillä oli ennen uudistuksen voimaantuloa. Rahat jaetaan valtiovarainministeriön kautta, ja Pohjanmaalle myönnetty määräraha on myös vaihdellut paljon syksyn aikana, mikä on aiheuttanut epävarmuutta ja lisätyötä sekä virkamiehille että poliitikoille. Siksi haluan tehdä työtä riittävän rahoituksen puolesta sosiaali- ja terveydenhuollolle, jotta sen toimintaedellytykset voidaan turvata, Sandbacka sanoo.

Hän on verrannut tilannetta ruotsalaisten kollegojen kanssa Västerbottenin alueella, jossa verotusoikeudesta keskustellaan asiana, josta he eivät halua luopua.

– He pitivät verotusoikeutta tärkeänä demokraattisesta näkökulmasta. Se antaa paremmat mahdollisuudet kehittää omaa aluettaan olemassa olevien tarpeiden ja toiveiden mukaan. Se tarjoaa myös enemmän porkkanaa kuin keppiä oman toiminnan tehostamiseen ja palvelujen kehittämiseen, jotta voidaan tarjota maailman parasta hoitoa, Sandbacka sanoo.

– Jotta rahat riittäisi myös tulevaisuudessa, meidän on myös investoitava resursseja ennaltaehkäisevän hoidon kehittämiseen. Haluan, että Suomi on maailman johtava maa ennaltaehkäisevässä hoidossa ja varhaisessa puuttumisessa, Sandbacka lisää.

Silja Borgarsdóttir Sandelin asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa

– Viime vuosien haasteet ovat ravistelleet yhteiskuntaa. Maailmanlaajuinen pandemia ja Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan ovat horjuttaneet Eurooppaa odottamattomalla tavalla. Näiden akuuttien kriisien ohella ilmastokriisi koettelee meitä edelleen, eikä ole häviämässä minnekään. Tarvitsemme edelleen nopeasti ratkaisuja sen ratkaisemiseksi. Poliitikot joutuvat seuraavalla hallituskaudella tekemään tärkeitä ja pitkälle tulevaisuuteen kantavia päätöksiä. Olen mielellään yksi heistä, sanoo Borgarsdóttir Sandelin.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Ramsteinin kokouksen on tehtävä päätöksiä Ukrainan tehokkaammalle tukemiselle

Ukraine Defense Contact Group, joka koostuu 40 maasta, kokoontuu perjantaina Saksan Ramsteiniin koordinoimaan apua Ukrainalle. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz toivoo konkreettisia päätöksiä Ukrainalle annettavan avun lisäämiseksi.

Lue seuraava artikkeli