Haglund: Perheen merkitys kotoutumisessa keskeinen

Kaikilla oleskeluluvan saaneilla on lain mukaan oikeus perheenyhdistämiseen, puhumattakaan siitä, että oikeus perheeseen on ihmisoikeus, jolla on yhteiskunnan ja valtion suoja.

– Hallituksen aikomus kiristää tuntuvasti turvapaikan saaneiden perheenyhdistämisen mahdollisuuksia on lyhytnäköistä ja moraalitonta politiikkaa. Kaikilla oleskeluluvan saaneilla on lain mukaan oikeus perheenyhdistämiseen, puhumattakaan siitä, että oikeus perheeseen on ihmisoikeus, jolla on yhteiskunnan ja valtion suoja, toteaa RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan saaneilla on oikeus perheenyhdistämiseen perhesiteen perusteella, jos kyseessä on puoliso ja alaikäiset lapset tai alaikäisen vanhemmat. Lisäksi hakijan toimeentulon on oltava turvattu siten, että perhe kykenee elättämään itsensä ilman, että he toistuvasti joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen. Maahanmuuttoviraston asettamien rajojen mukaan esimerkiksi nelihenkisen perheen yhteenlaskettujen tulojen on oltava 2 600 € / kuukaudessa. Ulkomaalaislain mukaan jokaisessa tapauksessa tutkitaan lisäksi, että kyseessä on aito perhe-elämä eikä yritys kiertää maahantulosäännöksiä.

– Perheenyhdistäminen on jo tänään vaikeaa, ja prosessit pitkiä. Lisäksi lain vaatima tuloraja on aivan liian korkea. Suomessa on valtavasti perheitä, jotka tulevat toimeen vähemmällä, eivätkä silti nosta toimeentulotukea. Jos jotain, rajaa tulisi laskea. Perheenyhdistämisen helpottaminen tekee samalla kotoutumisesta helpompaa, Haglund huomauttaa.

EU kannustaa jäsenvaltioitaan lisäämään laillisia maahanmuuton kanavia, kuten humanitäärisiä viisumeja ja perheenyhdistämistä. Lupahallinnolla on ratkaiseva merkitys pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden hallittuun ja turvalliseen maahantuloon ja kotoutumiseen.

– Emme pelasta Välimereen hukkuvia ihmisiä rakentamalla Euroopan ympärille muureja. Vaarallinen ja laiton ihmissalakuljetus loppuu ainoastaan luomalla turvallisia ja laillisia teitä Eurooppaan. Siksi haluamme ottaa käyttöön humanitäärisen viisumin, jolla on mahdollista matkata laillisesti Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, Haglund sanoo.

Bra att regeringen backar

Regeringen backar sitt beslut att skära pensionärernas bostadsbidrag

Lue edellinen artikkeli

Biaudet ny ordförande för Kvinnoorganisationernas Centralförbund.

Riksdagsledamot Eva Biaudet valdes på onsdagen till ordförande för Kvinnoorganisationernas Centralförbund.

Lue seuraava artikkeli