Hallituksen on pidettävä lupauksensa maanviljelijöille

Ruotsalainen eduskuntaryhmä vaatii, että hallitusohjelmassa annetut lupaukset toteutetaan. Maataloudelle luvattiin byrokratian vähentymistä ja lisäksi EU-neuvotteluissa todettiin, että maatalous ei joudu maksamaan EU:n ulkopolitiikasta.

Todellisuudessa Suomen maatalouden tilanne on kuitenkin heikentynyt ja kannattavuus on huonoimmalla tasolla sitten EU-jäsenyyden. Monet maatilat kärsivät nyt akuutista kassakriisistä. Maaseutuvirasto Mavin viivästetyt tukimaksatukset ovat yksi suuri osasyy tilanteeseen, kuten myös EU:n ja Venäjän välisen kaupan tyrehtyminen pakotteiden myötä.

– Suomalainen ruokatuotanto ei tapahdu itsestään. Jos meillä ei ole suomalaisia maanviljelijöitä, ei meillä ole myöskään kotimaista ruokaa, sanoo kansanedustaja Mats Nylund (RKP).

– On käsittämätöntä, että asettaisimme itsemme tilanteeseen, jossa joutuisimme tinkimään kotimaisesta ruokatuotannostamme ja näin asettaisimme itsemme riippuvaisiksi ulkomaisen ruoan tuonnista. Varsinkin kun otetaan huomioon, että kotimainen tuotantomme on sekä EU:n että koko maailman turvallisinta ja puhtainta, hän sanoo.

Kansanedustaja Thomas Blomqvistin (RKP) mukaan ainut kestävä ratkaisu on, että maanviljelijät saavat markkinoilta paremman hinnan tuotteistaan. Jotta tämä onnistuisi, maanviljelijöiden neuvotteluasemaa on vahvistettava.

– Maatalouden kannattavuuskriisi on vakava ja riippuu suurimmilta osin tekijöistä, joihin maanviljelijät eivät voi itse vaikuttaa. Parempien markkinahintojen lisäksi tarvitsemme sekä tukipolitiikan selkeyttämistä että tolkkua niin valvontaan kuin seuraamuksiinkin. Mitta on nyt täynnä ja hallituksen on aika toimia, Blomqvist vaatii.

Maataloustuotteiden markkinahintojen laskun seuraamusten vuonna 2015 arvioidaan olevan noin 250–300 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi maataloustukia leikattiin viime vuonna noin 70 miljoonalla eurolla ja tukimaksatuksista noin 250 miljoonaa euroa siirrettiin puolella vuodella eteenpäin.

Ruotsalainen eduskuntaryhmä on 4.3.2016 jättänyt kirjallisen kysymyksen ministeri Tiilikaiselle koskien maaseutuvirasto Mavin maksatusten viivästymistä. Ministeriön tulee antaa vastauksensa kolmen viikon sisällä.

RKP ja Vihreät valmistelevat välikysymystä koulutusleikkauksista

Vihreät ja RKP ilmoittavat valmistelevansa yhteistä välikysymystä hallituksen koulutuspolitiikasta ja suomalaisen osaamisen tulevaisuudesta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on RKP. Myös muut oppositiopuolueet on kutsuttu mukaan valmisteluun.

Lue edellinen artikkeli

Oppositiopuolueet jättävät välikysymyksen koulutusleikkauksista

Kaikki viisi oppositiopuoluetta jättää yhdessä välikysymyksen hallituksen koulutuspolitiikasta ja suomalaisen osaamisen tulevaisuudesta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on RKP.

Lue seuraava artikkeli