Hallitus jatkaa epäinhimillistä pakolaispolitiikkaansa. Eilen vahvistettua muutoksenhakuaikojen lyhentämistä turvapaikka-asioissa 30 päivästä 21 tai 14 päivään, instanssista riippuen, perustellaan prosessin nopeuttamisella.
Tosiasiassa on kyse turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan saannin vaikeuttamisesta. Mitä lyhyempi muutoksenhakuaika ja mitä vaikeampaa on saada oikeudellinen avustaja, sitä vaikeampi turvapaikanhakijan on saada oikeutta. Myös perustuslakivaliokunta suhtautui kriittisesti esitykseen.
– Otetaan esimerkki. Nuorella 18 vuotta täyttäneellä naisella, joka on paennut vainon takia kotimaastaan ja joka ehkä on joutunut ihmiskaupan uhriksi matkalla Suomeen, ei ole enää automaattista oikeutta oikeusavustajaan. Se on epäinhimillistä, eikä se sovi Suomen kaltaiselle oikeusvaltiolle, sanoo Henriksson.
Nyt vahvistetun lakiesityksen mukaan myös turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada oikeusapua rajoitetaan huomattavasti. Hakijoiden erityisen haavoittuva asema, traumatisoituminen, kidutuskokemukset, luku- ja kirjoitustaidottomuus tai alaikäisyys vaikeuttavat selkeän turvapaikkapuhuttelun käymistä. Ottaen huomioon turvapaikkapuhuttelun merkitys turvapaikan saamiselle on hakijalla perustuslakivaliokunnan mielestä korostettu oikeusturvan tarve turvapaikkapuhuttelussa.
– Asiantuntevan avustajan läsnäolo turvapaikkapuhuttelussa on keskeistä paitsi turvapaikanhakijan oikeusturvan kannalta myös turvapaikkaprosessin mahdollisen myöhemmän hallintotuomioistuinkäsittelyn kannalta. Tätäkin oikeutta hallitus on nyt rajaamassa ilmeisesti muukalaispelon vallassa.
Henriksson arvostaa muiden ohella kirjailijoiden Merete Mazzarella ja Monika Fagerholm aktiivisuutta tiukennetun turvapaikkapolitiikan tiimoilta.
– Toivottavasti hallitus pääministeri Sipilän johdolla heräävät nyt todellisuuteen. Minä ja RKP tulemme jatkossakin vaatimaan hallitukselta vastauksia ja suunnan muutosta. Haluamme elää inhimillisessä Suomessa, jossa ihminen asetetaan keskiöön ja jossa arvopohja on vakaa. Todettakoon, että RKP eduskuntakäsittelyssä luonnollisesti äänesti hallituksen esitystä vastaan.
Henriksson on perustuslakivaliokunnan jäsen ja entinen oikeusministeri.