Henriksson: Suomen täytyy huolehtia pakolaisten oikeusturvasta

Epäilyksemme osoittautui valitettavasti aiheelliseksi, nyt se on mustaa valkoisella. Maahanmuuttovirasto on kiristänyt tulkintojaan ja käytäntöjään vuodesta 2015.

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson on hyvin huolestunut Åbo akademin, Turun yliopiston, sekä Yhdenvertaisuusvaltuuten tekemän tutkimuksen tuloksista Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksistä.

− Epäilyksemme osoittautui valitettavasti aiheelliseksi, nyt se on mustaa valkoisella. Maahanmuuttovirasto on kiristänyt tulkintojaan ja käytäntöjään vuodesta 2015, Henriksson sanoo.

− Tutkijoiden viesti huolestuttavasta kehityksestä ihmisoikeuksien ja suomalaisen oikeusvaltion turvaamisesta pitää ottaa vakavasti, Henriksson sanoo.

– Turvapaikanhakijoiden pitää saada oikeusapua ajoissa. Hallitus on lyhentänyt turvapaikkapäätösten valitusajan, sekä rajoittanut suojaa hakevien mahdollisuutta saada oikeusapua ensimmäisen turvapaikkahaastattelun aikana.

− Nämä muutokset nakertavat turvapaikkahakijoiden oikeusturvaa. Oli suuri erehdys, kun Pakolaisneuvonta ja muut pakolaisasioihin erikoistuneet tahot eivät enää saaneet avustaa turvapaikanhakijoita ensimmäisen kuulustelun aikana, Henriksson. Hän vaatii hallitukselta nopeita toimia asian korjaamiseksi.

Vielä vuonna 2015 Maahanmuuttovirasto piti hakemuksissa esitettyä väkivallan pelkoa perusteltuna suurimmassa osassa päätöksistä, vuonna 2017 enää poikkeuksellisesti.   

− Humanitäärinen suojelu pitää palauttaa oleskeluluvan saamisen perusteeksi, jonka nykyinen hallitus poisti. Parannetaan turvapaikkaprosessia niin, että turvapaikanhakijoiden oikeus oikeusavustajaan heti prosessin alussa vahvistetaan. Sen lisäksi tulorajoja oleskelulupien saamiseksi pitää tarkistaa, kun kyseessä on työperäinen maahanmuutto, Henriksson sanoo.

Nylund vill ha besked om vad regeringen tänker göra åt vargen

Nu behövs det förändringar i jaktförordningen, det räcker inte med bara ord.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson undertecknade medborgarinitiativ för minoritetsspråk i Europa

Här i Finland känner vi finlandssvenskar oss ibland utsatta som spI många andra europeiska länder är situationen för de språkliga minoriteterna mycket sämre än hos oss, deras språk eller kultur kan vara hotad.

Lue seuraava artikkeli