Henriksson: Vapaaehtoisen ruotsin kielen kokeilusta tulisi luopua

Vielä yksi kunta on vetäytynyt kokeilusta, jäljellä on enää neljä halukasta kuntaa mukana. Koko kokeilusta on tulossa farssi.

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin mielestä kouluruotsin vapaaehtoisesta kokeilusta voitaisiin luopua kokonaan.

− Hallituksen on nyt myönnettävä, että kielikokeilun läpiviemiselle ei ole enää perusteita. Vielä yksi kunta on vetäytynyt kokeilusta, jäljellä on enää neljä halukasta kuntaa mukana. Koko kokeilusta on tulossa farssi, Anna-Maja Henriksson sanoo.

Viime keskiviikkona Jämsän kaupunki ilmoitti luopuvansa kokeilusta vähäisen mielenkiinnon takia, ainoastaan kaksi oppilasta halusi osallistua siihen. Kaustinen vetäytyi hankkeesta jo aikaisemmin keväällä.

− Hallitus halusi alun perin 2200 kuudesluokkalaisen osallistuvan kokeiluun. Nyt on enää alle 450 oppilasta mukana. En näe mitään syytä jatkaa kokeilua, Henriksson sanoo.

Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna ja Ylöjärvi haluavat vielä olla mukana kielikokeilussa.

− Kokeilun tuloksilla ei ole empiirisesti mitään merkitystä. Sen sijaan oppilaat joutuvat kokeilun myötä eriarvoiseen asemaan muissa kunnissa asuviin oppilaisiin verrattuna, Henriksson sanoo.

− Vesittyneen ja turhan kielikokeilun sijaan tarvitaan toimenpiteitä kieliopetuksen uudistamiseksi. Tarvitsemme lisää kielikylpyopettajia, jotta kielikylvyn ja kielisuihkujen tarjonta päiväkodeissa ja kouluissa paranisi, Henriksson sanoo.

Adlercreutz: Uskottavuus on vaarassa – maakuntavaaleja on siirrettävä

Nyt saa riittää: SOTE-politikoinnissa on tullut hyvän maun ja kohtuullisuuden rajat vastaan.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Hallitus ei onnistunut työmarkkinoiden uudistamisessa

Työllisyysasteen kuuluisi olla ainakin 75 prosenttia, mutta mieluiten noin 80 prosenttia, kuten naapurimaissamme.

Lue seuraava artikkeli