HUSin hallituksen jäsenet Cederlöf ja Blomqvist-Valtonen: Lohjan synnytysten lakkauttamisen kiirehtiminen suututtaa

Lohjan synnytysosaston sulkemisen valmistelut alkoivat tänään 2. syyskuuta 2024. Päätös synnytysosaston sulkemisen tarkasta ajankohdasta tehtiin virkamiespäätöksenä. Tavoitteena on sulkea Lohjan synnytysosasto lopullisesti 1.12.2024.

HUSin hallituksen jäsenet Elin Blomqvist-Valtonen ja Karin Cederlöf ovat tyrmistyneitä uutisesta, että synnytysosasto suljetaan jo nyt. Hallituksen päätös Lohjan synnytysosaston sulkemisesta olisi mahdollistanut toiminnan jatkumisen aina vuoteen 2026 asti. Pari vuotta lisäaikaa olisi ollut merkittävä asia länsiuusimaalaisille synnyttäjille. Sekä Cederlöf että Blomqvist-Valtonen äänestivät synnytysosaston säilyttämisen puolesta, kun asia oli hallituksen käsittelyssä. He yrittivät useilla äänestyskierroksilla saada kannatusta osaston toiminnan jatkamiselle, mutta hallituksen enemmistö äänesti sulkemisen puolesta. 

– Tämä on surullinen päivä. Toivon, että olisimme voineet turvata Lohjan synnytystoiminnan. Olen pahoillani kaikkien länsiuusimaalaisten naisten puolesta, jotka menettävät mahdollisuuden synnyttää paikallisesti jo tämän vuoden lopussa. Pelkään, että monien naisten synnytyspelko kasvaa, kun etäisyys lähimpään synnytyssairaalaan kasvaa”, Cederlöf sanoo. 

RKP on johdonmukaisesti ja määrätietoisesti työskennellyt lähisairaaloiden edellytysten turvaamiseksi. Blomqvist-Valtonen teki alun perin teki esityksen Lohjan synnytysosaston lakkauttamisehdotuksen hylkäämisestä. Ehdotusta kannatti vain muutama muu hallituksen jäsen.

– RKP:n hallitustyöskentelyn ansiosta Lohjan sairaalan palvelut säilyvät paljon vahvempina kuin alkuperäisessä virkamiesten keväällä 2024 esittämässä palveluverkkoesityksessä. Onnistuimme turvaamaan ympärivuorokautisen erikoissairaanhoidon päivystyksen sekä erikoislääkäreiden ympärivuorokautisen läsnäolon, mutta valitettavasti yritys Lohjan synnytyssairaalan pelastamiseksi ei onnistunut, toteaa pettynyt Blomqvist-Valtonen.

Wickström: Lohjan synnytysosaston sulkemisen kiirehtiminen on väärin

Kansanedustaja Henrik Wickström (RKP) arvostelee HUS:n suunnitelmia nopeuttaa Lohjan synnytysosaston sulkemista. HUS ilmoitti tänään, että se valmistelee synnytysosaston siirtämistä pois Lohjan sairaalasta vuoden loppuun mennessä.

Lue edellinen artikkeli

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kokousmateriaalit saa jatkossa myös ruotsiksi

Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston puolueet ovat neuvotelleet muutoksista hyvinvointialueen hallintosääntöön. RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Nina af Hällström osallistui neuvotteluihin. Lisäksi aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) osallistui läsnäolo-oikeudella.

Lue seuraava artikkeli