HUS- yhtymän hallitus kokoontui tänään 19. elokuuta päättämään yt-neuvotteluiden aloittamisesta osana vuoden 2025 talousarviovalmistelua. Yt-neuvotteluja ehdotettiin viimeisenä keinona muutaman vuoden ankarien säästötoimien jälkeen. Ratkaisevaa oli Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kesäkuussa 2024 tekemä päätös kiristää HUSn rahoitusta entisestään ja supistaa HUSn vuoden 2025 talousarviokehystä 43 miljoonalla eurolla. Päätös lisää säästötaakkaa, ja HUS joutuu nyt säästämään jopa 140 miljoonaa euroa vuonna 2025.
Hallitus päätti 19.8. hyväksyä yt-neuvottelujen aloittamisen tiukoilla ehdoilla. Hallitus päätti, että muutokset eivät saa vaarantaa potilasturvallisuutta ja että HUS:n on aloitettava välittömästi neuvottelut HUS:n toimintaa rahoittavien hyvinvointialueiden ja Helsingin kanssa. Tavoitteena on, että hyvinvointialueet myöntävät HUS:lle lisäresursseja, jotta HUS:ssa ei tapahdu suuria muutoksia. HUS saa rahoituksensa hyvinvointialueilta ja Helsingiltä ja on siten riippuvainen niiden tahdosta ja päätöksistä.
RKP:n hallituksen jäsenet Karin Cederlöf ja Elin Blomqvist-Valtonen toivovat, että HUS:n rahoituksesta päättävät hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki vielä harkitsevat päätöstään uudelleen ja myöntävät HUS:n hallituksen pyytämän rahoituksen. Vain näin voidaan välttää mittavat henkilöstövähennykset. Blomqvist-Valtonen ja Cederlöf
Blomqvist-Valtonen ja Cederlöf korostavat, että hyvinvointialueiden hallitusten jäsenet voivat nyt muuttaa yt-neuvottelujen lopputulosta.
– On vastenmielistä aloittaa yt-neuvottelut aikana, jolloin tarvitsemme henkilöstöä enemmän kuin koskaan aiemmin. Ainoa ratkaisu nyt on, että hyvinvointialueet antavat tukensa HUS:n budjettikehykseen. Pitkällä aikavälillä tarvitsemme muutoksia HUSn rahoitusmalliin. Nykyinen järjestelmä, jossa joudumme taistelemaan sisäisesti Uudellemaalle osoitetuista hoitoresursseista, on kestämätön, sanoo Karin Cederlöf.
HUS:n rahoituksesta on käyty kädenvääntöä siitä lähtien, kun uudet hyvinvointialueet ja HUS aloittivat toimintansa vuonna 2022. HUS ei saa rahoitusta suoraan valtiolta, vaikka sillä on monia valtakunnallisia tehtäviä.
Samalla HUS:n hallitus päätti aloittaa välittömästi neuvottelut valtion kanssa saadakseen lisäaikaa ennen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta syntyneen alijäämän kattamiseksi ja suoraa rahoitusta hoitojonojen lyhentämiseksi lakisääteiselle tasolle.
– Valtion tulisi nyt tarkastella rahoitusta uudelleen ja ratkaista ongelmat jotka Uudenmaan erillisratkaisu aiheuttaa . Merkittävä ongelma on se, että HUS ei saa tällä hetkellä suoraa rahoitusta valtiolta. Tutkimuksen ja valtakunnallisten tehtäviemme rahoitus tulisi ehdottomasti rahoittaa eri tavalla kuin nykyisin. Rahoitus pitäisi korjata nyt, Elin Blomqvist-Valtonen sanoo.