Hyvä, että häirintä- ja ahdistelutapaukset nostetaan esille

− Toivon, että kaikki ottavat nämä asiat vakavasti. Naisten ja tyttöjen kokemuksia on vähätelty aivan liian pitkään, Anna-Maja Henriksson sanoo.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson seuraa surumielisenä niitä esille tulleita kertomuksia seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta, jota suomenruotsalaiset tytöt ja naiset ovat joutuneet kohtaamaan ja nyt nostavat esille. Asia tuli esille suomenruotsalaisten naisten aloitteesta #dammenbrister (pato murtuu), joka tuli julkisuuteen keskiviikkona.

− Mielestäni on hyvä, että tämä tulee esille. On selvästi olemassa patoutunut tarve kertoa näistä traumaattisista tapahtumista, joista monet ovat kärsineet, Henriksson sanoo.

Hän on itse lukenut monen naisen tarinan häirinnästä ja ahdistelusta.

− On surullista lukea näitä sydäntä riipaisevia kertomuksia, Henriksson sanoo.

Hän näkee ilmiön osana kansainvälistä trendiä, joka alkoi Yhdysvalloista ja tuli Suomeen Ruotsin kautta.

− Me suomenruotsalaiset olemme nopeita omaksumaan kansainvälisiä trendejä, tämä on mielestäni hyvä asia. Seksuaalisen häirinnän kulttuuri pitää kaivaa juuriaan myöten ylös koko yhteiskunnassa, myös suomenruotsalaisissa piireissä, Henriksson sanoo.

Hän huomauttaa, että tilanne voi olla erityisen vaikea pienissä piireissä, työpaikoilla tai ryhmissä, joissa kaikki tuntevat toisiaan.

− Jotkut ovat ehkä yllättyneitä ongelman laajuudesta, mutta moni nainen tietää, kuinka yleisiä ahdistelu ja häirintä ovat. Kasvava tietoisuus voi olla hyödyksi yksittäiselle naiselle tai tytölle. Hän ymmärtää, että hän ei ole yksin, että hän ei ole syypää tähän, Henriksson sanoo.

Viime aikoina käyty kansainvälinen keskustelu aiheesta aiheuttaa pidemmällä aikavälillä suuremman muutoksen kuin moni uskoisi.

− Toivon, että kaikki ottavat nämä asiat vakavasti. Naisten ja tyttöjen kokemuksia on vähätelty aivan liian pitkään. Asenteiden täytyy muuttua ja ihmisten koskemattomuus nostaa etusijalle. Tästä lähtien ahdistelulle tulee olla nollatoleranssi, Anna-Maja Henriksson sanoo.

Henriksson: Nolltolerans för sexuella trakasserier i skolan

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är bestört över de fall av sexuella trakasserier som eleverna vid Vasa Övningsskola vittnar om.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Skarvproblemet måste åtgärdas

Det är fullständigt oacceptabelt att en myndighet tar över ett år på sig när läget med skarvarna har varit akut så här länge i Pjelaxfjärden, säger Anna-Maja Henriksson.

Lue seuraava artikkeli